Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Duksa je jako uspješna, ali pomalo zaostaje za konkurencijom

duksa-hr

Pizzeria Duksa vjerojatno je najuspješniji lokal u Maksimiru. I jedna od uspješnijih i boljih pizzeria u Zagrebu. Duksu posjećujemo od samog otvaranja. No, od otvaranja je prošlo već puno vremena, scena pizzeria i piva dramatično se promijenila dolaskom O’Hare i afirmacijom craft piva, dok je Duksa ostala potpuno ista (osim što su dodali pizzu sa sirom s tartufima).

Duksine pizze spadaju u žanr thin crust; radi se, dakle, o pizzama s izrazito tankom korom i napuhnutim rubovima, koje se peku vrlo kratko, na vrlo visokoj temperaturi. Duksa je druga uz Zagrebu, poslije Karijole, počela izrađivati ispravne thin crust pizze; Duksin je pizzaiolo, uostalom, stigao iz Karijole. I neke su pizze podsjećale na Kariolu, poput one s pršutom i s rikulom. Duksa se, međutim, od početka susretala s dva očigledna problema.

Prvo, sastojci na njihovim pizzama često su mediokritetski: pršut i panceta dolazili su iz kamiona jednog velikog uvoznika, maslinovo ulje bilo je prosječne supermarketske kvalitete, dok nam doista nije jasno zašto koriste nekoliko vrsta mozzarelle, kad ni jedna nije buffala.

Drugo, Duksa se od samog otvaranja oslanjala na Zagrebačku pivovaru, što znači da ste bili osuđeni ili na Ožujsko ili Staropramen, ili, pak, na Leffe, koji je vrlo solidno pivo, ali je preslatko za pizzu.
Kad su vidjeli da se interesi kupaca mijenjaju, proširili su listu piva korektnim točenim Paulanerom, ali i prilično površno proizvedenim Petim elementom, koji bi valjda trebao glumiti craft.

Što je rezultat ova dva problema: u O’Hari možete birati između mnogo zaista dobrih piva, a na pizzu stavljaju San Marzano, lardo, solidan pršut, dobru talijansku kobasicu i bivolju mozzarelLu.

U Duksi, pak, možete dobiti dosadno pivo i osrednje industrijske proizvode, na inače zaista jako dobrom tijestu. Okej, Duksinu komparativnu prednost čine cijene; najskuplja pizza košta 55 kuna, što je jeftinije i od Karijole, a osobito od O’Hare. Međutim, vlasnici Dukse moraju jako paziti da ih gosti ne počnu smatrati inferiornima konkurentskim pizzeriama. Duksa, svakako, spada u one biznise, koji se trebaju mijenjati dok im još ide jako dobro.

DUKSA
Duknovićeva ulica 4, Zagreb

OCJENA 3/5
sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.