Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najugodnijih iznenađenja ovoga ljeta na Jadranu

zijavica-skampi-motar

Teško je nadmašiti osjećaj kad vas nešto baš jako ugodno iznenadi, ili kad otkrijete mjesto koje baš nije jako poznato, ili kad se vratite na mjesto koje godinama niste posjećivali, pa se ono pokaže još privlačnijim nego prije. Ovog smo ljeta na Jadranu proveli jako puno vremena: mnogo nas je destinacija, restorana, hotela i kafića razočaralo, neki su nam se i ovog ljeta jako svidjeli, jer su potvrdili svoje visoke standarde, dok su nas pojedini lokali baš jako iznenadili svojom privlačnošću i vrijednošću. Evo, dakle, liste naših ljetnih iznenađenja.

1. Dvorac Belaj, Belaj

belaj-zgrada

Dvorac Belaj u vlasništvu mladog Rusa Zhana Belaja čije prezime nema nikakve veze s imenom ovog impresivnog imanja, jedno je od najljepših mjesta u Istri i Hrvatskoj. Vrlo stara zgrada, koja je za vrijeme Austro Ugarske bila administrativni centar jednog dijela Istre, uskoro bi se trebala početi pretvarati u luksuzni hotel, a mali restoran s kušaonicom vina i s pogledom na vinograde i zalazak sunca isporučuje vrlo civiliziranu lokalnu hranu uz prvorazredan servis. Vina su zanimljiva i drukčija od istarskog mainstreama. Belaj se nalazi u i brdima, dvadesetak minuta vožnje od Tunela Učka. Zaista ga vrijedi potražiti.

2. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g (1)

Chef Stiven Vunić

Konoba Zijavica, smještena na samoj plaži u Mošćeničkoj Dragi, toliko je dobra da je šteta što ne rade zimi. U Zijavici kuhaju maštovita, gotovo moderna jela od vrlo svježih sastojaka. Ako ribe ili škampa nema onda ih nema, pa će se na meniju naći nešto što jest svježe i čega ima – Zijavica je gastronomski naprednija i preciznija varijanta puno poznatijih dobrih kvarnerskih konoba poput Tramerke.

3. Black & Blue, Girandella Resort, Rabac

black&blue-tenderloin-steak

U velikom resortu koji kombinira nekoliko kategorija i tipova smještaja, pa ima čak i dječji hotel, lani je otvoren zaista neobično dobar steakhouse za koji, nažalost, nismo čuli do prije tri dana. Black & Blue peče prvorazrednu govedinu hrvatskog, talijanskog, belgijskog i japanskog porijekla, prilozi i serviranje su izvrsni, a dizajn lokala žanrovski točan i jako ugodan. Uz lošinjsku Dijanu, sada u Istri i na Kvarneru imamo već dva ozbiljna steakhousea. Možda i tri, računamo li Jist, gdje je meso također vrlo dobro.

4. Orsan Gverović, Zaton Mali

orsan

U Orsanu smo prvi put jeli prije dvadeset godina, i bilo nam je fenomenalno. U Orsanovoj zagrebačkoj filijali, koja je radila u Petrovoj ulici sredinom devedesetih godina, bili smo redoviti gosti. Međutim, unatrag pet ili šest godina zanemarili smo Orsan, pa smo se još više razveselili kad smo se ovoga ljeta uvjerili da je u jednako dobroj formi kao nekad. Orsan je vjerojatno najbolji riblji restoran na dubrovačkoj rivijeri, gledamo li odnos kvalitete i cijene. Ambijent je, naravno, čista desetka, jer zamalo da sjedite u moru.

5. Korta, Rovinj

korta-dorucak1

Korta, otvorena ovog ljeta u srcu starog Rovinja, jedinstvena je i konceptualno i ugođajem. Konceptualno zato što je organizirana tako da jedna ili dvije osobe u smjeni mogu voditi cijeli servis koji uključuje i zanimljive, ukusne i privlačno servirane pršute, sireve slane srdele i slične fine grickalice. Ugođajem zato, što se Korta nalazi u dvorištu dviju obiteljskih kuća koje je nizom detalja na stolovima, cvijećem, svijećama, malim jastucima i dobrim izborom namještaja, pretvoreno u perfektno mjesto za privatni party. U Korti se više osjećate kao da ste kod nekoga došli na rođendan, ili barem na piće, nego kao da ste u kafiću ili baru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.