Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Rovinju je otvorena Korta, prvi one man bar u Hrvatskoj

korta-dorucak1

Na samom vrhu bregovite ulice, jedne od manje komercijalnih u starom Rovinju, nalazi se dvorište puno svijeća, cvijeća, zaigranih jastučića na stolicama i s jednom ljuljačkom/ležaljkom.

Barski je prostor omeđen s nekoliko privatnih ulaza pa stanari praktički sjede s gostima najinovativnijeg istarskog bara.

Bar se zove Korta, koncipirao ga je mladi istarski turistički veteran Stefano Mužina, a posebno je po neobično visokom stupnju samoodrživosti.

Korta je, naime, one man bar. One man bar znači da jedna osoba poslužuje i pića i hranu, da bar dnevno zarađuje respektabilnu količinu novca koja toj jednoj osobi omogućuje solidan život cijelu godinu na račun tri ljetna mjeseca.

Kako se sve to postiže? Prvo, kontrolom troškova. Korta se dogovorila s jednom uglednom vinarijom koja proizvodi široki raspon vina, da drži samo njena vina, pa dobiva besplatni sanduk na nekoliko kupljenih sanduka.

Pa se dogovorila s jednom craft pivovarom da drži samo njihova piva, što je smanjilo cijenu piva Isto vrijedi i za sireve jedne od najboljih istarskih sirana.
Drugo, u Korti ne žele ništa kuhati, pa im ne trebaju kuhari.

U Korti na ribljem tornju atraktivno serviraju hobotnice, srdele, inćune iz Zadra, dok zaista vrhunski Dujmovićev pršut i kobasice dolaze na mesnom trapezu. Slaganje ribljeg ili mesnog tapasa traje točno pet minuta.

Dodatni Kortin prihod jest doručak, što ga taj bar osigurava za male lokalne hotele poput skoro briljantnog Melegrana.

I tako se bar bez zaposlenih pretvorio u atraktivan, visokoprofitabilan lokal, koji pokazuje koliko su moderni ugostiteljski koncepti potrebni načelno staromodnom hrvatskom turizmu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.