Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zijavica u Mošćeničkoj Dragi jedan je od najboljih bistroa na Kvarneru

zijavica-skampi-motar

Na samoj plaži u Mošćeničkoj Dragi, malom slikovitom mjestu između Opatije i Istre, smjestila se Konoba Zijavica. Usprkos tome što se definira kao konoba i što nosi rustikalno ime s nekoliko značenja (rekli su nam da u lokalnom slengu zijavica označava ženu koja jako glasno govori, a Zijavica se zove i obližnji prirodni toponim), Zijavica je zapravo jedan od najmodernijih bistroa na cijelom sjevernom Jadranu. Ona je nešto poput modernizirane, sofisticirane i umjereno nabildane Tramerke iz Voloskog.

zijavica-pogled

Pogled s terase

zijavica-bakalar

Kroketi od bakalara

Kuhinja u Zijavici bazira se na što lokalnijim sastojcima i na maštovitoj, ali relativno jednostavnoj pripremi one ribe koja je trenutno dostupna. Čitajući Zijavičin jelovnik, stječe se dojam kako se ondje najviše radi s plavom ribom, jer je jelovnik pun palamida, tuna i srdela. U praksi, međutim, preferira se ono što je svježe.

zijavica-g (1)

Chef Stiven Vunić

Naša je jučerašnja večera na plaži Mošćeničke Drage počela sočnom dondolom punom preukusnog slanog mineralnog soka, pa jako ukusnom mariniranom oradom i malom, lijepo jodiranom triljom. Uslijedila je izvrsna pohana kuglica od bakalara, s baš precizno pogođenim odnosom kremastosti iznutra i hrskavosti izvana, te fini filei zadimljenih srdela.

Grdobina u velouti od vlastitog temeljca, sočna, poširana do perfektne teksture, mogla bi se servirati u mnogim prvorazrednim, mnogo skupljim restoranima, dok se veliki pečeni sočni kotlet od romba fino složio s mousseom od celera. Poslije ova četiri tanjura i nekoliko izvrsnih deserata koji su nam uljepšali večer i bitno promijenili dojam o kuhanju u malim kvarnerskim restoranima, osjećali smo se lagano i neprejedeno.

Grdobina u veluti od svog soka

Jedan do ciljeva bilo kakve stvarno dobre večere (ako baš ne jedete velike steakove ili foie gras), jest da se osjećate lagano i neprejedeno jer, kako bi rekao genijalni Heinz Beck, večera ne završava plaćanjem računa nego ustajanjem iz kreveta idućeg jutra. Probudite li se potpuno neopterećeni hranom a istodobno se sjećate okusa i tekstura od sinoć, znači da ste zaista dobro večerali.

Šteta je što Zijavica radi samo u sezoni. Još je veća šteta što Zijavica nije smještena, recimo, na glavnoj opatijskoj ulici, jer Opatiji kronično nedostaje suvremeni bistro s lokalnim pristupom hrani i s kompetentnim kuhanjem.

Jedina ozbiljnija zamjerka Zijavici jest pomalo uzak izbor pića. Ako smo dobro shvatili beskrajno simpatičnog konobara, imaju samo četiri crna vina, dok od whiskya drže jedino crni Johnnie Walker i Jack Daniel’s. Pokoja buteljka više i pokoji malt, bourbon i zaista dobar konjak, upotpunili bi ionako entuzijastički dojam, koji Zijavica ostavlja.

 

KONOBA ZIJAVICA
Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga

HRANA -4/5  VINA-3/5  POSLUGA 4/5  AMBIJENT(terasa na plaži) 4/5
kreditne kartice:Amex, Visa, Mastercard, Maestro


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.