Na Noelovoj terasi kušali smo nekoliko sjajnih jela iz nove faze vodećeg zagrebačkog fine dining restorana

Zaista ne znamo puno restorana koji su od samog početka bili izloženi tolikoj količini negativnih glasina i špekulacija kao Noel. Prije dvije godine, kad se bio otvorio, Noelu su proricali rok trajanja od tri do šest mjeseci. Ovoga proljeća i ljeta, kad se počelo govoriti o novom masakru na zagrebačkoj restoranskoj sceni, mnogi su nas uvjeravali kako će Noel stradati među prvima. Nasuprot zločestim tračevima, Noel izgleda snažniji nego prije.
Prvo, jučer, u četvrtak, Noel je napokon otvorio terasu, koja je sigurno najluksuznija među svim restoranskim terasama u centru Zagreba. Drugo, Noel je pojačao svoj tim Goranom Kočiš, sestrom glavnog chefa Gorana Kočiša. Gospođica Kočiš, koja dužnost pekarice i slastičarke preuzima u ponedjeljak 17. rujna, četiri je godine provela u Pelegriniju.

Noel je u četvrtak otvorio terasu
Treće, Noel je dodatno pojačao vinsku kartu nekim manje poznatim ali zaista izvrsnim vinima iz Burgundije, Langhea i austrijskih regija. Četvrto i najvažnije, Noel je uspio uspostaviti čvrstu mrežu lokalnih dobavljača, koji mu kontinuirano osiguravaju vrhunsku robu različitih žanrova: od jadranske tune najviše sashimi klase, preko egzotičnih trava koje uzgaja jedan zagrebački botaničar, do preukusne peradi iz slobodnog uzgoja i odojaka od crne slavonske svinje.

Domaći maslac iz Zeline s cvijetom soli, ciklom i ružmarinom
Uspostava čvrstog sustava nabave prvorazrednih sastojaka prirodni je preduvjet za Noelov gastronomski iskorak, u koji smo se uvjerili tijekom kasnog ručka koji se pretvorio u ranu večeru na zaista lijepoj terasi, koja je obogatila cijeli kvart između Meštrovićeve Džamije i Martićeve ulice.

Maracuja i soyu

Tataki od pastrve, japanski vodeni papar, vrhunska jadranska tuna
Prvi je slijed obilježio fantastični sashimi od otora, koji se može uspoređivati s najboljim trenucima Tekke, Timea ili Takenoka. Osim sashimija dobili smo još fini tataki od pastrve s ekscentrično mineralnim listom japanskog vodenog papra, koji se uzgaja u Podsusedu. Pastrva je dobro funkcionirala s južnoameričkom marakujom, puno aromatičnijom i nešto manjom od marakuja koje se povremeno prodaju u supermarketima.

Četiri teksture paškog sira
Klasični steak od foie gras naslađivao se, pak, u društvu neobično zrelog, jako slatkog manga, koji nas je svojom raskoši podsjetio na tajlandsku džunglu. Paški sir u nekoliko formi, i iz nekoliko različitih godišta bio je žestok i ekspresivan, a nama se osobito svidio narančasti crumble od vrlo starog sira. Savršeno sočni zubatac serviran je s točno šest priloga od peršina; tartar od korijena naš je favorit, premda je i svilenkasti pire briljirao.

Foie gras s mangom
Putrasta, vrlo crvena pačja prsa poslužena su s putrastim pečenim vrganjima, genijalnim čipsom od vrganja i nježnim raviolom s vrganjima, dok su apsolutno najbolje jelon dana bili preslatki, minijaturni kotleti odojka crne slavonske svinje posluženi na kremi od šljiva s mrvicama: u tom šampionskom jelu tradicionalni okusi odojka i knedli sa šljivama dobili su visoku gastronomsku interpretaciju.

Zubatac, čips, sok, krema, spužva, tartar od peršina i pečeni peršin

Patka obitelji Obrubić, raviol, vrganji i kreker od vrganja
Za desert su nam donijeli sladoled od ananasa tri dana odležanog u ageru za govedinu, koji je poprimio puno umamija, s ananasom pečenim u Green Eggu, kremom od kokosa i verbenom.

Ananas iz dry agera i iz GreenEgga, krema od kokosa, verbena
Umjesto da propadne, kao što su mnogi proricali, Noel je za svoj drugi rođendan postavio više standarde, te je potvrdio kako je riječ o apsolutno najboljem zagrebačkom fine dining restoranu. A Ivan Jug i Goran Kočiš, tvrdi momci čiji radni kapaciteti podsjećaju na one NBA košarkaša, mogu još bolje i ozbiljnije.