Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pelegrini, Monte i 360 apsolutno zaslužuju Michelinove zvjezdice

360

Hrvatska se dakle od prvog dana ožujka 2018. godine može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice, dvije više nego lani, što je ne samo značajan kompliment našoj restoranskoj industriji nego i dodatni, iznimno vrijedni marketinški alat za hrvatski turizam. Sva tri restorana koji su dobili zvjezdice, apsolutno ih zaslužuju. Šibenski Pelegrini (Restoran godine u izboru Kulta Plave Kamenice), Michelinovom je zvjezdicom potvrdio svoj zaista liderski status u hrvatskoj gastronomiji. Chef Rudolf Štefan u Pelegriniju već godinama stvara novi dalmatinski gastronomski rukopis. Pošto se Xató zatvorio, riječ je o najambicioznijem i najcjelovitijem restoranskom konceptu u Hrvatskoj. Ovdje je važno naglasiti kako nacrti Pelegrinijeva menija za 2018. tom ozbiljnom restoranu gotovo jamče drugu zvjezdicu naredne godine, jer je riječ o vidljivom napretku i u razmišljanju o odnosu lokalne kuhinje i visoke kuhinje, i u izoštrenosti okusa i aroma. Pelegrini se, nadalje, može pohvaliti maksimalno efikasnim, ali istodobno sasvim opuštenim servisom, dok vinska karta napreduje iz godine u godinu. Naposljetku, Pelegrinijev fenomenalni ambijent, u kasnorenesansnoj palači preko puta šibenske katedrale, još je jedan snažan prilog u korist zaista vrijednog Štefanova projekta.

Monte, koji će ostati zapamćen kao prvi hrvatski restoran koji je dobio zvjezdicu, tipičan je primjer višeg ranga međunarodnih restorana s jednim Michelinom. Chef Danijel Đekić kuha ugodnu, hedonističku, vrlo civiliziranu hranu, koja goste čini sretnima i zadovoljnima. Rovinjski Monte, koji je osvojio drugo mjesto u izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice, definitivno je bolji, barem kad je riječ o hrani, od mnogih bečkih, sjevernotalijanskih pa i pariških restorana s jednom zvjezdicom. Dapače, pojedina jela koja smo ondje probali prošlog ljeta, ozbiljno koketiraju s dvije zvjezdice.

Naposljetku, dubrovački 360 klasični je, prvorazredno vođeni fine dining u jednom od spektakularnijih ambijenata u Europi. Prostor u kojem radi 360 za Michelina je predestinian još prije desetak godina, kada je ondje kuhao Francuz Gilles Camilleri, a restoran se zvao Gil’s. Zatim je među zidine s pogledom na more, grad, i staru luku uselio Jeffrey Vella koji je restoranu dao sadašnje ime, da bi Michelina dobili chef Marijo Curić koji je prije desetak godina radio s Camillerijem i sommelier Rudolf Papac. Posebno je značajno što je 360 (osmi u izboru Restorana godine Kulta Plave Kamenice), dobio Michelinovu zvjezdicu, jer se time još pojačava ionako golemi dubrovački turistički potencijal, te se u dubrovačkom ugostiteljevu afirmiraju zaista visoki kvalitativni standardi. Zvjezdica za 360 mogla bi označiti prekretnicu na konzervativnoj dubrovačkoj gastronomskoj sceni.

I drugi Michelinov Vodič za Hrvatsku nastao je u suradnji s Ministarstvom turizma, koje je sufinanciralo troškove izrade Vodiča za 2018. godinu. Radi se o pametno uloženom novcu. Hrvatska se u budućnosti naprosto mora nametnuti kao međunarodno prepoznatljiva gastronomska destinacija, budući da za takav status posjeduje niz superiornih prirodnih pretpostavki.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.