Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi meni Esplanadina Bistroa prepoznao je esencijalnu činjenicu – riba je najbolja zimi

File škrpine kupao se u aromatičnom umaku od sušene rajčice, u društvu pečene palente sa špinatom i pecorinom. Ovo izvrsno jelo tipičan je primjer poetike novog, zimskog jelovnika Le Bistroa, staklenika na zapadnom rubu najboljeg zagrebačkog hotela u kojem jedemo već tridesetak godina.

Le Bistro je početkom devedesetih predstavljao sam vrhunac zagrebačke gastronomske ponude: u ono vrijeme Esplanada nije imala elitni fine dining restoran, kao što je ranije bio Rubin a kasnije Zinfandel’s, pa su se svi Esplanadini talenti koncentrirali u Bistrou. Ovdje još jednom želimo spomenuti Julija Babića, potencijalno briljantnog chefa koji je prerano prestao kuhati. Le Bistro je zadnjih godina dosta lutao i u koncepciji jelovnika i u kvaliteti izvedbe, da bi se 2017. ponovo uvrstio među najbolje zagrebačke restorane, s redovnim sezonskim promjenama menija.

A novi zimski meni koji je stupio na snagu 19. prosinca, ispravno je prepoznao ribe kao jednu od najvažnijih vrijednosti zimske kuhinje. Banalno rečeno, jadranske su ribe uglavnom ukusnije zimi nego ljeti. Pa je tako novi Bistroov jelovnik pun kozica, bijelih riba i liganja (nažalost, nema kamenica). Uz sjajnu škrpinu kušali smo i lijepo prezentirane mekane lignje s komoračem i bisqueom od rakova, te kozice u tempuri kimchijem. Kimchi je bio fenomenalan (bez aftertastea po češnjaku), kozice velike i slatke, ali nažalost umočene u umak, što je ubilo hrskavu teksturu i tempuru pretvorilo u palačinku. Predložili bismo da se kozice fizički odvoje od umaka, kako bi tempura zadržala svoj smisao.

Osim riba, školjki i rakova, novi Bistroov meni sadrži par klasičnih zimskih jela poput varijacije na temu bunceka, zatim dva velika steaka, foie gras, teleće obraze, kao i neodoljive hrskave rolice punjene confitom kopuna. Juha od maslina i krumpira apsolutni je zimski hit. Le Bistro je i dalje gastronomski visoko civiliziran restoran u luksuznom uličnom ambijentu, s prihvatljivim cijenama i sa superiornim servisom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.