Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netko je proizveo čokoladice od govedine i janjetine jer na svijetu nema dovoljno problema

cokolada

Koketiranje s mesom u desertima – sladoledi od pancete, sorbeti od gusje jetre…- postalo je konvencija. Ni čokolade s mesom nisu novost, brend Wild Ophelia proslavio se na internetu kad je jedan Amerikanac na benzinskoj otkrio njihovu čokoladu sa sušenom govedinom. Čak i splitska Nadalina ima čokolade s drniškim pršutom.

Ipak, ono što upravo radi novozelandski proizvođač Devonport Chocolates korak je više, u nepoznatom smjeru. Njihove čokoladice nemaju okuse mesa, već su napravljene od govedine, prekrivene samo tankim slojem čokolade. Kako piše portal Death & Taxes, riječ je o potpuno novom proizvodu u kojemu je najmanje 50 posto mesa. Najkrtiji komadi govedine prerađuju se u masu koju nazivaju “čokoladni maslac” i zatim prekrivaju čokoladom. Prema opisima ljudi koji su ih probali, čokoladice su jako slatke i imaju malo ljepljivu teksturu koja podsjeća na rahat, a okus mesa uopće se ne osjeti. Zašto su ih onda radili od mesa?

Waikato govedina i horopito

Izumitelj ovih čokoladica, znanstvenik Mustafa Farouk iz centra AgResearch, kaže da ga je zanimalo može li se nutricionistička vrijednost mesa, čitaj proteini, prenijeti u masovno popularnu hranu kakva je čokolada. U kratkom razgovoru za Stuff.co.nz objasnio je da se čokoladice izrađuju od 100 posto organske govedine iz novozelandske pokrajine Waikato. U “čokoladni maslac” od mesa dodaju se kurkuma i horopito ili novozelandski papar, a smjesa se zatim šalje u Davenport Chocolates.  Kilogram govedine koja se koristi za čokoladice stoji 17 dolara, jedna čokoladica u maloprodaji će se prodavati za 2,50 dolara.  Mesne čokoladice imaju pet puta više proteina od standardnih.

Novi Zeland je jedan od najvećih svjetskih izvoznika govedine. Kako je komentirao jedan novinar, s obzirom na utjecaj masovnog uzgoja stoke na okoliš, dosta je bizarno tražiti način švercanja mesa u drugu hranu dok se proizvođači mesa i mlijeka muče s pronalaženjem održivijih izvora proterina. Devonport Chocolates nakon goveđih najavljuje čokoladice od srnetine i janjetine.

“Ako ste s Novog Zelanda već patite od poniženja koje nosi globalno neznanje o vašoj zemlji,” komentiraju na Death & Taxes, “Ako vas ne pitaju iz kojeg ste dijela Australije onda spominju Gospodara prstenova, ako ne to, onda pticu kiwi. Ali čak je i to, da se sve po čemu je tvoja zemlja poznata svede na kratku listu fantastike, muzičke komedije i ptica, respektabilnije od fraze ‘mesna čokolada’”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.