santa-lucia-kozlovic-2015

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2015. zapravo je prvi hrvatski Puligny Montrachet

Gianfranco Kozlović za novu malvaziju Santa Luciu nije promijenio samo bocu, koja je sada burgundska. Gospodin Kozlović burgundizirao je i stil jednog od najcjenjenijih istarskih i hrvatskih vina. Santa Luciu iz 2015. prvi smo put probali u Kozlovićevom društvu u veljači ove godine, dok je bila još sasvim nedovršena, ali je pokazivala supstancijalni potencijal za promjene. Usput smo s najuspješnijim istarskim vinarom koju minutu raspravljali o daljnim smjerovima razvoja malvasie istriane.

Santa Lucia iz 2015. koji smo u donekle završenom izdanju pili jučer u Johnsonu, upućuje na jedan od mogućih pravaca stilizacije odležanih malvazija. Ona je bogata, kremasta, uljasta i baš savršeno glatka, a istodobno živčano svježa i mineralna: tako načelno opisujemo teksture i strukture vina iz Puligny Montracheta. Važno je što je Santa Lucia i u ovom žanrovskom zaokretu ne samo zadržala, nego i naglasila tipične sortne značajke poput aroma akacijina cvijeta i bijelih bresaka, kao i laganu bademastu gorčinu na okusu.

Santa Lucia iz 2015. svakako je jedno od najboljih hrvatskih vina koja su se ove godine pojavila na tržištu. Ono je intenzivno, graciozno, stilski hrabro i tehnički besprijekorno. Vidjet ćemo hoće li burgundska aureola ovog sjajnog vina utjecati na druge istarske proizvođače zrelih malvazija.

Gastropreporuka Santa Lucia iz 2015. sjajno se slagala sa škampima, palamidom, šanpjerom i dondolama u Johnsonu. Preporučili bismo je uz sve velike ribe, rakove i vrhunsku piletinu, ako je bilo gdje možete nabaviti.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail