U srijedu se u Opatiju i u Istru vratilo proljeće. Što znači da bi uskršnji vikend trebalo provesti na moru. Stoga smo pripremili ekstenzivnu listu preporuka za restorane skoro svih žanrova, od Buja sve do Lošinja. Lista se, nažalost, nije mogla proširiti na Dalmaciju jer mnogi dobri dalmatinski restorani, uključujući i neke najbolje, još ne rade. U Istri, pak, trenutno ne rade Monte i Spinnaker, pa ih zato nema na ovoj listi.
U Lucianu, fine dining restoranu jednog od najboljih hrvatskih hotela, kuha Pavo Klarić, lanjski Mladi chef godine u izboru Kulta plave kamenice i Aspire.
Stara škola je novi, fenomenalno uređeni restoran s prilično visokim cijenama i sezonskom hranom koja zasad ne impresionira. No, Staru školu treba barem razgledati.
San Rocco, najbolji istarski i hrvatski tartufarski restoran, vječni je klasik hrvatskog ugostiteljstva. Obitelj Fernetich stvorila je, skupa s Borisom Šuljićem iz Boškinca, žanr gastrohotela u Hrvatskoj.
Restoran obitelji Badurina kraj Umaga jednako je dobar u starim, klasičnim jelima poput buzare Badi i brancina u kruhu, kao i u modernim receptima poput salate od hlapa. Paste znaju biti senzacionalne.
Restoran Marine Gaši već je dugi niz godina uzbudljiv primjer kreativne riblje kuhinje, s najsvježijim mogućim sastojcima.
Cap Aureo, restoran visoke progresivne kuhinje, lani je pobijedio u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine, a njegov chef Jeffrey Vella uvjerljivo je pobijedio u izboru za Chefa godine.
Rovinjska Tekka servira jednako vrhunski sushi kao i zagrebačka Tekka, u jednom od atraktivnijih rovinjskih restoranskih prostora.
Agli Amici ugledne talijanske obitelji Scarello dobio je Michelinovu zvjezdicu poslije samo mjesec dana rada.
Plavi podrum je restoran koji već više od četvrt stoljeća nudi najširi izbor žive ribe i rakova, vrhunskih ulja i identitetskih sezonskih sastojaka, poput divljih šparoga i tartufa. Vinska karta spada među najstručnije u Hrvatskoj.
Chef Tino Sinožić u Navisu, dizajn hotelu s neodoljivim pogledom na more, kuha naizgled jednostavna ali jako elegantna jela s preciznim okusima, raznolikim teksturama i puno sezonskih elemenata. Vinska lista jako je atraktivna, s bogatim zborom ozbiljnih stranih vina.
Nebo Denija Srdoča restoran je visoke nacionalne kuhinje s izvrsnom, ekstenzivnom vinskom kartom i najuzbudljivijim restoranskim ugođajem na Kvarneru i šire. Nebo ima Michelinovu zvjezdicu.
Premda se naziva konobom, Zijavica chefa Stivena Vunića restoran je kreativne riblje kuhinje koja se bazira na dnevnom ulovu.
Nobilion, smješten u najluksuznijem kvarnerskom hotelu, ima veoma lijepu terasu, prvorazrednu vinsku kartu i novog chefa, Danijela Skokića.
Ganeum chefa Roberta Benzie podjednako je uzbudljiv kad servira divlja šparoge, kao i kad poslužuje besprijekorno svježe kvarnerske škampe.
Alfred Keller je fine dining restoran s Michelinovim zvjezdicom i nagrađivanom vinskom kartom.
Matsunoki je luksuzni japanski restoran s odličnom vinskom kartom.
Čokov brancin na pari spada među najpopularnija rublje jela na istarskoj restoranskoj sceni. Čok skoro redovito drži žive hlapove.
Omiljeni restoran genijalnog Joška Gravnera prije dvadesetak se godina proslavio sirovim listovima koji se filetiraju pred gostima, za stolom.
Trošt je enormno popularan lokal, s puno svježe ribe i rakova. Tijekom zadnjeg posjeta najviše nam se svidjela salata od rakovice.
Viking je jedna od najpouzdanijih institucija istarske gastronomije: briljantne kamenice, živi veliki rakovi i odlična oborita riba glavni su Vikingovi aduti.
Giannino pokojnog Corrada Pellizzera, koji je odrastao u ribarskoj obitelji, prvi je gastronomski restoran otvoren u Rovinju. Giannino je još prije četrdeset godina posluživao žive jastoge. Meni dobrim dijelom zavisi od dnevnog ulova.
Sv. Nikola pouzdani je riblji restoran na porečkoj rivi, s lijepim pogledom na otok Sveti Nikola.
Johnson je dugogodišnja prijestolnica škampa i ribe iz dnevnog ulova, pripremljene s tek malo velemajstorskih kulinarskih intervencija.
Kvaliteta ribe i rakova u ovom tradicijskom obiteljskom restoranu može biti senzacionalna.
3. KONOBE I BISTROI
Malo selo zasluženo je popularna konoba s niskim cijenama, dobrim komadima mesa i finim sezonskim sastojcima.
Nono je jedna od najpopularnijih istarskih konoba, s podjednako dobrom ribom i tjesteninom.
Buščina je još jedna omiljena konoba opće prakse, s ponešto elemenata kreativne kuhinje.
Bistro obitelji Fernetich servira dobre pizze i paste, ali i mesna jela iz krušne peći kao i odlične fritaje s divljim šparogama i tartufima.
Smješten u napuštenom selu na vrhu brijega, Morgan ima možda najljepšu terasu u zelenoj Istri. Hrana, bazirana na mesu i povrću katkad je odlična, a katkad neuspjelo pretenciozna.
Bokoon je prešarmantna mala konoba u kampu u Funtani, s nizom tradicionalnih, finih, rustikalnih jela.
Divino je gastrotainment bistro na porečkoj rivi, s dobrim izborim školjki i ribe.
Konoba velikog vinara Marka Fakina servira nepretenciozna ali dobro pripremljena, ukusna mesna jela na jednoj od najljepših istarskih terasa.
Vodnjanka je uvjerljivo najbolji pulski restoran i vjerojatno najkreativnija istarska konoba. Vodnjanka priprema marinade, brudete, nešto svježe ribe, nešto pasti. Sve što dolazi na stol obilježeno je dodirom kulinarskog talenta i dobrog ukusa.
Rio je odličan mali bistro koji drži i školjke i ribu i pastu i meso, s nenadmašnim konobarima i vibrantnom atmosferom.
Kantinon je velika gostionica na rovinjskoj rivi s profesionalno skuhanom, rustikalnom lokalnom hranom. Hobotnica s krumpirima je izvrsna.
Tomaževa konoba servira zaista domaću, kućnu lokalni hranu. Na web stranici poručuju da ne drže pomfrit i majonezu, ali se zato hvale ručno izrađenim sirevima i pravim pršutom.
Ova mala konoba s bajkovitom terasom poznata je, među ostalim, po fiorentini.
U 2. Peronu i kuha se i peče sve i svašta, od američkih steakova, preko juha i pasti s tartufima, do lijepih krostata. I sve je prilično ukusno.
Valle Losca je, kako se već to kaže, postala neizostavna adresa za sve gastronomski prosvijećene opatijske goste. Bilo da je riječ o skuti, palamidi ili raži, Valle Losca isporučuje puno okusa za ne previše novca.
Fortica je smještena u originalnom Kukurikuu. I meso i paste su veoma dobri.
Trampov breg popularna je oštarija s velikim porcijama mesa i paste, finim maslinovim uljem i vrlo solidnom vinskom kartom.
Jist je najbolji steakhouse u Hrvatskoj s petnaestak rezova prvorazredne, ekspertno pečene govedine.
Black & Blue dizajniran je kao tipični američki steakhouse. I meso i umaci i prilozi su odlični, jelovnik nije prevelik, a vinska karta uglavnom odgovara crvenom mesu.
Napoletana u ovoj labinskoj pizzeriji ubraja se među najbolje u Hrvatskoj.
Pizzerije istoimene bujske pivovare peku solidne Napoletane, ali i pinse. Riječka ekspozitura San Servola vjerojatno je najbolja pizzeria na Kvarneru.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.