Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Prva klasifikacija fine dining restorana u Hrvatskoj – samo ih je 11

360-plate

Nedavna izjava Pelegrinijeva chefa  Rudolfa Štefana o opasnosti da fine dining u Hrvatskoj nestane u idućih nekoliko godina, potaknula nas je da izbrojimo domaće restorane koji bi mogli ući u definiciju fine dininga.

Fine dining podrazumijeva visokokvalitetne do vrhunske sastojke, elaborirano kuhanje, visoko profesionalan servis, ozbiljnu vinsku kartu i pažljivo uređeni prostor. Prema ovim kriterijima, sasvim malo domaćih restorana spada u fine dining.

Ovdje želimo naglasiti da smatramo neophodnim razlikovati visoku kuhinju i fine dining. Visoka kuhinja danas se bavi istraživanjima najekspresivnijih, često krajnjih izražaja pojedinih sastojaka, gastronomskih koncepata, pa čak i prehrambenih kultura, što sve ne mora biti karakteristično za fine dining.

Utoliko svaka visoka kuhinja jest fine dining, ali svaki fine dining nije visoka kuhinja. Ova je klasifikacija regionalna, baš poput vinske klasifikacije koju smo objavili prošlog tjedna. Restorani u pojedinoj regiji nabrojani su abecednim redom.

ISTRA

Batelina, Banjole

batelina-morski-pas (1)

Batelina ne zadovoljava ni jedan kriterij fine dininga osim onog najvažnijeg, gastronomskog. Batelina je, kako znamo, konoba s osrednjim uređenjem, lošom vinskom kartom i ne baš profesionalnim servisom. Međutim, kuhanje Davida Skoke najnaprednije je, najelaboriranije i vjerojatno najuzbudljivije u Hrvatskoj.

Monte, Rovinj

monte-tuna

Monte je klasični mediteranski fine dining restoran, u kojem sve perfektno funkcionira i koji polako prerasta u međunarodno poznato utočište za hedoniste.

Wine Vault, Rovinj

wine-vault-slama-sladoled

Tehnički briljantno kuhanje Jeffreya Velle sjajno se uklapa u luksuzni ambijent  hotela Monte  Mulini

KVARNER

Alfred Keller, Mali Lošinj

Riječ je o klasičnom hotelskom luksuznom restoranu, s izvrsnom poslugom, skupim uređenjem, elegantnim ambijentom, fenomenalnom vinskom kartom i sofisticiranim kuhanjem koje se dobrim dijelom temelji na lokalnim sastojcima

Plavi podrum, Opatija

plavi-podrum-pink-panter

Za Plavi podrum vrijedi skoro sve što i za Monte, s tim da Monte ima elegantniji servis, a Plavi podrum znatno spektakularnije sastojke i puno opsežniju i kompetentniju vinsku kartu

DALMACIJA

Lemongarden, Brač

lemongarden-gambero-rosso

Gambero rosso sa skutom i ciklom

Chef Ante Udovičić bavi se preciznom, elaboriranom, modernom europsko-mediteranskom kuhinjom. Servis je skoro perfektan, ambijent bajkovit, no pomalo komična vinska karta zamalo nas je natjerala da Lemongarden izbacimo iz ove klasifikacije

Pelegrini, Šibenik

pelegrini-kandidati

Pelegrini je, gastronomski gledajući, najozbiljniji hrvatski restoran uz Batelinu. K tome još posjeduje baŠ sve druge elemente fine dininga, od perfektnog servisa, preko atraktivno uređene terase, do sve bolje vinske karte.

360, Dubrovnik

360-plate

Riječ je o tipičnom fine ding restoranu, s elegantnim kuhanjem, jednim od senzacionalnijih ambijenata u ovom dijelu svijeta i međunarodno vrijednom vinskom kartom, koja je ušla na opsežnu Wine Spectatorovu listu najboljih vinskih karti na svijetu.

ZAGREB

Mano 2

Mano2-glavna

Mano 2 je izvrsno uređen, s dobrom vinskom kartom, solidnim servisom i katkad briljantnim kuhanjem Hrvoja Kroflina, čovjeka koji je mogao postati najbolji hrvatski chef, rame uz rame sa Skokom i Štefanom

Noel

noel-jug-sommelier

Noel stalno podiže razinu kuhinje: ove su jeseni dogovorili suradnju s nizom malih dobavljača vrijednih sastojaka, koji Kočiševo kuhanje mogu usmjeriti prema pravoj visokoj kuhinji. Interijer je podigrani luksuzni fine dining, dok je vinska karta skoro pa enciklopedijska.

Zinfandel’s

zinfandel gm (1)

U najljepšoj zagrebačkoj blagovaonici, uz besprijekoran servis poslužuju se otmjena jela chefice Ane Grgić, obogaćena tipičnim sastojcima visoke kuhinje poput bijelih tartufa i pravog kavijara.

Lista restorana koji posjeduju pojedine elemente fine dininga

ISTRA

Marina, Novigrad

marina-kapesante (1)

Autorska kuhinja chefice Marine Gaši katkad proizvodi neka od najzanimljivijih jela u Istri.

Pergola, Zambratija

pergola-lista

Za chefa Fabricija Vežnavera vrijedi isto što i za gospođu Gaši, s tim da nam se njegovo kuhanje čini konzistentnijim

San Rocco, Brtonigla

sanrocco2

Obitelj Fernetich doktorirala je na gostoljubivosti i servisu. Hrana je uvijek dobra, elegantna i zanimljiva, vinska lista bolja od većine u Istri, dok su tartufi redovito među najmirisnijima u Hrvatskoj

Zigante, Livade

damir-modrusan

Riječ je, kako znamo, o kraljevstvu bijelog tartufa, kojim vlada kompetentni chef Damir Modrušan

KVARNER

Bevanda, Opatija

Bevanda se može pohvaliti jednim od najbolje uređenih interijera u Hrvatskoj, vrhunskom međunarodnom vinskom kartom te sjajnim sommelierom i voditeljem Klaudiom Jurčićem

Draga di Lovrana, Lovranska draga

draga-di-lovrana-romb

Mladi chef meke ruke Deni Srdoč na jednom nas je ručku početkom godine ozbiljno impresionirao.

Navis, Opatija

navis-sabljarka

Navis na svojoj spektakularnoj terasi priprema neke od najsvježijih rakova i riba na Kvarneru: tu su još wagyu i tartufi i vrlo solidna vinska karta

DALMACIJA

Laganini, Hvar

laganini

Chef Hrvoje Zirojević spada među najbolje hrvatske kuhare. Laganini je zapravo fine dining na plaži

Nautika, Dubrovnik

nautika-pogled

Ovaj veliki, klasični restoran spektakularnog ambijenta, već je dva desetljeća zasluženo među vodećima u Hrvatskoj

ZAGREB

Dubravkin put

dubravkin-put-terasa

Vinska lista Dubravkinog puta internacionalno je kompetentna, posluga uglavnom odlična, a ambijent luksuzan po lošem vremenu, i senzacionalan u sunčane i tople dane kad se može sjediti vani.

Le Bistro

le-bistro5

Esplanadin Bistro u pojedinim je segmentima jelovnika jako digao ljestvicu, što se vidi po cijenama koje su se približile Zinfandelu. Osim toga, u Le Bistrou radi najprofesionalniji hrvatski konobar, briljantni Ivan Trbušić.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.