Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUDI ŠTEFAN Gastronomski restorani u Hrvatskoj bi mogli nestati do 2022. godine

stefan-intervju (1)

“Ako ne dođe do bitnih promjena u uvjetima rada u ugostiteljstvu, fine dining restorani u Hrvatskoj zatvorit će se najkasnije do 2022. godine. To vrijedi i za restorane kolega koji su danas došli ovdje, kao i za sam Pelegrini,” kazao je Rudolf Štefan, chef i vlasnik najboljeg hrvatskog restorana, u uvodnom govoru Humanitarnog marendina, što su ga na Pelegrinijevoj terasi u četvrtak u 11 sati organizirali Coca Cola HBC Adria i udruga Budi Foodie.

budi-foodie-pelegrini-staff

Pelegrinijev tim

Gospodin Štefan upozorio je na moguću propast hrvatskih gastronomskih restorana u kontekstu poreznih opterećenja kojima je izloženo ugostiteljstvo, kao i u kontekstu nedostatka vrhunske, zaista kvalificirane radne snage, što nužno ruši razinu kuhanja i usluge.

budi-foodie-otvorenje

Štefan je zbog toga utemeljio fondaciju Budi Foodie, posvećenu obrazovanju u inozemstvu mladih chefova, sommeliera, konobara i drugih struka iz hrvatskog ugostiteljskog biznisa, kroz stažiranja u vrhunskim inozemnim restoranima.

“Stvorimo li u idućih par godina desetak zaista dobrih kuhara, učinili smo puno i za našu struku i za hrvatski turizam.” zaključio je Štefan.

Predstavnici Coca Cole HBC Adria, jednog od prvih  sponzora fondacije Budi foodie, istaknuli su kako je za njih ovaj angažman normalno, društveno odgovorno ponašanje velike tvrtke koja je zadovoljna što može doprinijeti tako značajnom projektu.

budi-foodie-pelegrini-jota

budi-foodie-pelegrini-piletina

budi-foodie-pelegrini-brudet

Kasnije, pričajući za marendom, stekli smo dojam da ljudi iz Coca Cole razumiju važnost povećavanja znanja u svim segmentima ugostiteljske industrije za dugoročnu bolju prodaju različitih pića koje distribuiraju.

Sam je marendin bio uobičajeno spektakularan.

Probali smo kamenice, neobično velike za ovo doba godine, vrlo dobar pršut, izvrsne dagnje na tartu s pjenom od blitve, genijalna pileća krilca u umaku od paprike pune vrućeg ljeta, no najsnažniji su dojam ostavili gusti, moćni, krepki brudet od sipe i još snažnija jota, omiljeno Štefanovo jelo iz djetinjstva.

Važan dio ovog spektakla bio je Goat on the rocks, radikalni, fenomenalni koktel barmena splitske Kinoteke Romana Rabika, od Botanist gina infuziranog ličkim kozjim sirom s bitterom od šljive i pjenom od hvarskog rogača.

budi-foodie-rabik

Roman Rabik, Kinoteka Split

budi-foodie-koktel-goat

Humanitarni marendin, uz svoju plemenitu svrhu financiranja mladih kuhara, danas je pokazao kako zapravo treba izgledati tradicionalna, rustikalna lokalna kuhinja. Michelinov chef Štefan taj bi predmet trebao predavati na svim mogućim hrvatskim kuharskim školama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.