Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako plaće nikad nisu bile veće, u Zagrebu se otvaraju samo pizzerije, roštiljarne i jeftine azijske zalogajnice 

Prosječna neto plaća u Zagrebu, isplaćena za kolovoz, iznosi oko 1630 eura. Plaće svaki mjesec lagano rastu. U nekim velikim tvrtkama prosječne su se plaće približile iznosu od 2000 eura. DM se ovih dana pohvalio s prosječnom plaćom od 1842 eura, uz važnu napomenu da u taj prosjek nisu uračunate menadžerske plaće.

U Zagrebu, kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske, plaće doslovno nikad nisu bile veće i nikad nije bilo manje nezaposlenih. Teoretski gledajući, takvo bi se stanje trebalo odraziti i na restoransku scenu. Restoranska industrija u vrijeme rasta plaća morala bi rasti i cvjetati.

U Zagrebu su se, međutim, ove godine prestali otvarati restorani viših žanrova. U Zagrebu se, naprotiv, otvaraju samo pizzerije, poput Pizzerije 14 i Shanga, jeftine azijske zalogajnice gdje ništa ne košta više od 10 ili 11 eura poput Shanti by Namaste u Novom Zagrebu i nepalskog podruma u Varšavskoj, ili pak roštiljarne.

Čak je i Noir43, jedini novi restoran otvoren ove jeseni u centru grada, po danu tek još jedan burger bar. Otvoreno je i više višenamjenskih lokala s hranom poput Cynica, no takvi lokali definitivno ne spadaju među konvencionalne restorane.

Kako je došlo do ove neobične inverzije, da plaće rastu, a restorani se češće zatvaraju nego otvaraju? Čini se da se radi o dva glavna razloga. Prvo, cijene u restoranima već dvije godine nadmašuju inflaciju, pa potrošači mnoge restorane ne smatraju vrijednima svog novca. Potrošači u ovom trenutku ne traže nove skuplje restorane.

Drugo, investitori u restoranima više ne vide velik izvor novca. Troškovi osoblja prilično su narasli, troškovi nabave još su više narasli, a pritisak da se radi posve legalno stalno jača. Rezultat? Ako baš niste veoma stručni u ugostiteljskom poslu, od velikog prometa ostaje vam vrlo mala zarada.

Očigledno je da u ovom trenutku ne postoji ni želja publike ni interes investitora za otvaranjem novih ambicioznih restorana. Što zagrebačku restoransku scenu čini pomalo dosadnom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.