Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U povodu još jednog premlaćivanja sezonskih radnika: Zašto se mladi Dubrovčani ponašaju ekstremno nasilno? 

porporela-dubrovnik

Dubrovački Županijski sud ovih je dana poslao u istražni zatvor pet mladih Dubrovčana. Sud je trojici mladića iz Gruda i dvojici iz samog Grada odredio 30 dana pritvora zbog neobično okrutnog napada ne sezonske radnike turističke tvrtke Valamar.

Lokalni su se momci oko pet ujutro posvadili sa sezoncima ispred jednog noćnog kluba na Pilama. Sezonci su, kako bi izbjegli  sukob, sjeli u taksi i odvezli se do zgrade u kojoj borave Valamarovi radnici zaposleni u Dubrovniku, koji nisu iz Dubrovnika.

No, dubrovački su huligani također sjeli u taksi, pratili sezonce, jednog iz Hrvatske, dvojicu iz Bosne i jednog Makedonca, do zgrade na Babinom Kuku i ondje ih vrlo brutalno pretukli. Jedan od radnika dobio je više od petnaest udaraca. Drugog su tukli nogom u glavu, dok je ležao u garaži. Nadzorne kamare sve su snimile, pa sudac nije imao izbora osim da odmah zatvori huligansku petorku staru između 18 i 22 godine.

Lokalni su mediji ovo premlaćivanje opisali iznimno okrutnim i ponižavajućim. E sada, valja se nadati da će divljaci koji su to napravili provesti u zatvoru mnogo više od trideset dana, ali i da će neki od njih možda ipak izrasti u normalne ljude, a ne u doživotne nasilnike. Dublji je problem u tome što ovaj slučaj nije iznimka, nego se radi o donekle čestom uzorku ponašanja dijela mladih Dubrovčana.

Lanjske je  godine stanoviti student Blago P (22) osuđen na tri godine zatvora zato što je pokušao ubiti konobara Petra Mihaljevića. Blago P je negdje pred jutro bacio gospodina Mihaljevića s mosta kod Pila, zato što mu Mihaljević navodno nije htio donijeti dovoljno leda u kafiću u kojem je radio.

Blago P priznao je zločin, ali je, nažalost, osuđen na smiješno malu kaznu za nešto što se zove pokušaj ubojstva. Četiri godine ranije, 2019. skupina huligana iz obitelji vlasnika inače groznog restorana Orsan opako je pretukla skupinu sezonaca iz Slavonije. Dakle, unatrag četiri godine mladi Dubrovčani redovito, osim u pandemijskim sezonama,  premlaćuju ugostiteljske i turističke radnike, i to toliko brutalno da ta premlaćivanja postaju glavne vijesti crnih kronika u lokalnim i u nacionalnim medijima. Sada bi bilo najlakše konstatirati da je Dubrovnik opasan i ksenofobičan grad, pun nasilnih mladih divljaka. No, takav je zaključak, osim što je pogrešan, tek simplifikacija nešto ozbiljnijeg problema.

Dubrovnik je jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj. Sav novac u Dubrovnik donose turisti. Dubrovnik je, dakle, tvornica turističkog  novca, u kojem je skoro sve podređeno pozitivnom ili negativnom odnosu prema turizmu. Čini se kako je dio dubrovačke populacije, osobito mlađe, razvio strahovito jaku averziju prema turizmu kao dominantom modelu zarađivanja novca; ta averzija sve češće prerasta u mržnju, a mržnja katkad eskalira u ozbiljno, teško nasilje, usmjereno prema osobama koje rade u turističkoj industriji, osobito ako te osobe nisu iz Dubrovnika.

Turizam je kompleksan posao, s puno raznih varijabli, ne samo ekonomskih nego i društvenih i psiholoških. Prilično je očigledno da u slučajevima odgojno i psihološki zapuštenih mladih ljudi turizam postaje okidač za krajnje opasno ponašanje. Policija i sudstvo u ovakvim slučajevima trebaju djelovati što brže, i što strože. Međutim, društvo bi moralo razviti preventivne procedure kojima bi se ovaj specifičan oblik nasilja pokušao spriječiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.