Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beramska Vela Vrata jedna su od boljih istarskih konoba, u kojoj još uvijek možete obilno ručati za 80-tak eura za dvoje

Vela Vrata, obiteljski restoran u istarskom mjestašcu Beram, lani su nas ugodno iznenadila.  Konoba Vela Vrata ostavila nam je dojam izrazito simpatičnog, punokrvnog istarskog lokala s možda  najprijateljskijim cijenama koje smo uočili tih mjeseci. Dojam smo potvrdili i ove godine. Iako su nešto korigirali cijene, pogotovo u vinskoj karti koja je postala i mrvicu preskupa, Vela Vrata su i dalje šampioni odgovornog ugostiteljstva u kojem se ne napumpavaju cijene.

Dojam dodatno pojačava činjenica da drže zaista dobre istarske proizvode i proizvođače. Na listi sireva se može pronaći Kumparičkin kozji sir, u ostatku jelovnika bijeli i crni tartufi kad im je sezona, salame od boškarina, fiorentine i ostali rezovi govedine esencijalni za tipičnu istarsku konobu. Strateški element Velih Vrata je činjenica što su uspjeli spojiti gotovo sve značajke pravih konoba: predivan i nepretenciozan ambijent, srdačan servis, vrlo korektne cijene i prilično dobro kuhanje.

Ipak, manji problem se dogodio za vrijeme našeg posjeta u kojem gotovo da nije bilo pola jelovnika, ali izgleda da je navala gostiju  tijekom vikenda i prvomajskih praznika bila prevelika a dostava robe zaštekala. Nije bilo Kumparičkinih sireva, nije bilo raznih rezova steakova osim većih za dvije osobe, i još nekih zanimljivih jela koje Vela Vrata pripremaju samo po narudžbi. Ručak smo započeli fritajom sa šparogama koja je na stol došla u povećem tanjuru. Tehnički, njihova precizno pečena fritaja jedna je od boljih u Istri. Na fritaju smo dodali tek nekoliko kapljica maslinovog ulja Komarija, pa je cijelo jelo živnulo. Uz fritaju je fantastično išao zapečeni škripavac, kojeg bi uistinu voljeli vidjeti više u restoranima.

vela-vrata-fiorentina-vatra

Dva glavna jela također su ostavila dojam da se kuhinja Velih Vrata zaista razumije u tradicionalnije okuse bez suvišnih intervencija. Pljukanci s komadićima bifteka i rukolom jednostavno su ali efektno jelo. Biftek nije imao nijednu žilicu, pa nam je čak bilo malo žao što nismo probali cijeli biftek kad  s tjesteninom bio toliko dobar. Umak je jednostavan ali vrlo dobar, dok je cijelo jelo moćno zaokružio grubo ribani parmezan. Tagliatelle s kokoši jedne su od najboljih koje smo probali u Istri. Ova velika porcija s puno kokošjeg mesa vrijedi vožnje do Berma.

Vela Vrata su za vrijeme našeg posjeta bila i više nego dobro popunjena. Gostima za stolom pored našeg konobarica je na jela ribala poveći crni tartuf koji je zamirisao cijelu terasu. Ribanje tartufa pred gostom nismo vidjeli niti u nekim višestruko skupljim istarskim konobama. Vela Vrata su potpuno iskrena u svom odnosu prema gostima što je fantastično, a prema kuhanju su sasvim sigurno jedna od boljih konoba unutrašnjosti Istre.

Odnos prema vinima su popravili pa nam je Matoševićev sauvignon blanc Neo došao propisne temperature. Međutim, neka su vina drastično poskupjela. Ručak na jednoj od najljepših istarskih terasa s buteljkom vina platili smo 85 eura. Što je jedan od jeftnijih računa koje smo platili u zadnje vrijeme u Istri. 

VELA VRATA

HRANA -4  VINO 3 SERVIS +4  AMBIJENT terasa +4, interijer 3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.