Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trešnjevački Dante simpatičan je i jeftin, ali njegovi bi kuhari stvarno morali naučiti kuhati

Kuhanje je ozbiljan posao. Ako jelo koje se zove patatas bravas i koje je relativno kodificirano, pretvorite u prženi krumpir s majonezom i kečapom, pokazujete da mislite da je kuhanje neozbiljan posao i da ne respektirate ni kuhanje ni svoje goste.

Patatas bravas omiljeni je španjolski snack koji se sastoji od kockica prženih krumpira u dresingu koji sadrži niz začina, rajčicu i bar jedan pikantni element. Majoneza je možda trebala glumiti aioli koji se katkad dodaje krumpirićima, ali zaista nije imala okus aiolija. Servirati patatas bravas kao krumpiriće s majonezom jednako je besmisleni kao servirati dinstani biftek ili kuhanu pljeskavicu.

U malom, novom zagrebačkom bistrou Dante Tapas & More krumpiriće s majonezom i kečapom serviraju pod imenom patatas bravas. I onda još te nesretne neukusne krumpire poslužuju ne samo kao snack nego i kao prilog uz sirotu hobotnicu, koja je bila dosta ukusna i mekana.

Što rade krumpirići s majonezom u društvu hobotnice? Ništa, osim što je kompromitiraju. A na pečenom patlidžanu koji nažalost nije imao okus patlidžana a još manje zadimljeni miris pečenog patlidžana, zatekli smo komadiće posve sirovog češnjaka. Sjedi, jedan!  Dante se ipak izvukao s prolaznom ocjenom zbog vrlo dobrog Nirinog pršuta, ukusne focaccie, meke hobotnice i ugodno zaljućenih kozica, koje su  nažalost imale gumenu teksturu. Vratina s roštilja bila je posve indiferentna.

Dante je pametan i moderan koncept; Zagrebu su potrebni deseci barova sa zanimljivom hranom u optimalnim porcijama i zaista široko prihvatljivim cijenama. Ali ključno je da ta jednostavna hrana, španjolska, baskijska ili lokalna, bude profesionalno pripremljena. Uz sve simpatije prema Danteu, hrana koju smo danas kušali na Trešnjevci varira između poluprofesionalne i sasvim amaterske.

Vinska karta neobično je dosadna, s tek tri ili četiri privlačna vina (Tomaz, Nuić, Antunović, Reserva Real). Šest ili sedam jela i buteljku Freixenetove Reserve Real platili smo samo 90 eura, od čega su na pjenušac otišla 34 eura. Servis je bio neusporedivo bolji od hrane. 

Želi li Dante opstati, njegovi chefovi moraju ozbiljno početi učiti profesionalno restoransko kuhanje. Il ćemo za godinu dana čitati kako se, eto, zatvorio još jedan zagrebački restoran.

DANTE TAPAS & MORE

Nova cesta 84, Zagreb

HRANA +2/5  VINA +2/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS -4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.