Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Stina priprema gradnju nove vinarije i uvodi navodnjavanje 

stina-g

Direktor Stine Ivica Kovačević spada među najkompetentnije osobe u hrvatskoj vinskoj industriji. Gospodin Kovačević istodobno je menadžer i vinogradar, što je najčešće dobitna kombinacija. Stina je veliki proizvođač, koji je prije više od deset godina drastično modernizirao dalmatinsko vinarstvo.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Stina ni jednu godinu nije prodala toliko vina kao u ljeto 2022. Ukupna prodaja Stininih vina vjerojatno jest na razini 2022. godine, kao što Kovačević kaže u intervjuu za Vinski izvještaj, ali sasvim sigurno znamo da se nikad dosad nije dogodilo da su skoro svi zagrebački restorani ostali bez Stininih pošipa. Uz rasprodana bijela vina, Stina je lani ostvarila još jedan značana uspjeh: predstavila je svoje prvo single vineyard vino, odličan i originalan Plavac Stipančič.

stina-kovacevic
Ivica Kovačević

Budući da je Stina velika, ozbiljna, uspješna i važna vinarija, iza koje stoji relevantan i nesporan kapital, logično je da Ivica Kovačević spada među onih nekoliko protagonista domaće vinske scene, koji bez zadrške mogu kritizirati državnu politiku prema vinu. Kovačević već dulje vrijeme upozorava na pasivno ponašanje Ministarstva poljoprivrede i nadležnih državnih službi prema problemu suše, koji se u većem dijelu Dalmacije može riješiti jedino organiziranim, sveobuhvatnim navodnjavanjem. Pa je stoga među važne projekte za 2023. Kovačević ubrojio i izgradnju djelomičnog sustava navodnjavanja u Stininim vinogradima na Braču. 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini? 

Jako smo zadovoljni, prodaja se u 2022. vratila na razinu 2019. 

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve? 

Teško je kompenzirati gubitke. Riješili zalihe, osim u dijelu crnih vina. Da bi sve kompenzirali trebali bismo u jednoj godini prodati za toliko više koliko smo imali manje u prvoj pandemijskoj godini, a to nije lako. Nadamo se da ćemo tijekom ove godine i to izbalansirati. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Ostali smo već sredinom ljeta bez Vugave, a krajem kolovoza i bez Stina Pošipa i Stina Pošipa majstora.

 

stina-enolog

Kako spriječiti da se to ne ponovi u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima, očekuje još jedna rekordna turistička sezona? 

Napravili smo neke poteze tijekom berbe 2022. s ciljem da taj problem smanjimo barem kad je u pitanju Pošip. Tu u prvom redu mislim na pojačanu kupnju grožđa pošipa kod kooperanata. Kad je riječ o Vugavi, takav potez nije ni moguć jer jednostavno takvog grožđa ni nema na tržištu. Nažalost, mislim da će ovi problemi svake godine biti sve veći, jer Hrvatska nema dovoljno grožđa pojedinih sorti a nema ni nove sadnje, pa su površine pod vinogradima svake godine sve manje. 

stina-zadruga

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini? 

Glavni problem svakako je, bar kod nas, izrazito dugo sušno razdoblje koje je značajno smanjilo prinose grožđa. Kako se ovo ponavlja nekoliko godina za redom, očito je da će to biti gotovo svakogodišnji problem. Ali najviše u svemu zabrinjava što odgovorni, prvenstveno u Ministarstvu poljoprivrede ali i u Hrvatskim vodama, taj problem ne vide ili se prave da ne vide, te sukladno tome ne poduzimaju ništa osim ispraznih priča i lažnih obećanja, kada se pojedinci tijekom ljeta požale političarima na potrebu rješavanja problema navodnjavanja. Žalosno je više godinama slušati s jedne strane hvalospjeve o količini vode kojom Hrvatska raspolaže, a istovremeno svake godine zbrajati štete od suše. 

Ovo nažalost nije glavni problem samo vinogradara nego kompletne poljoprivredne proizvodnje. Možda bi se cijeli taj problem mogao svesti na samo jedan zaključak, da već godinama imamo izrazito nekompetentnu administraciju u Ministarstvu poljoprivrede. 

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? 

Ja mislim da je kvaliteta vina u Hrvatskoj svake godine sve bolja. 

stina-vino

Što treba učiniti da se poboljša? 

Kao što sam već rekao, trebamo kompetentniju državnu administraciju, trebamo potaknuti novu sadnju i riješiti probleme navodnjavanja, kako bi na postojećim površinama postigli veću kvalitetu i veće prinose. 

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje? 

U ovom trenutku ne. 

stina-boca-1 copy

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini? 

Vraćanje razine prodaje na brojke iz 2019. i stavljanje vina Stina Stipančić na tržište. 

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine? 

Pripremamo projekt izgradnje nove vinarije na vinogradu Grabica i projekt stvaranja mogućnosti navodnjavanja bar dijela vinograda na istoj lokaciji. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.