Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U restoranu Fra&Kat u Premanturi jeli smo odlične škampe i jako finog brancina. Ali restoran treba ugostiteljski popraviti

fra-kat-skampi

Na par kilometara od Premanture stoji jumbo plakat restorana Fra&Kat, s fotografijom puno riba i rakova koje odmah poželite pojesti. U restoranu Fra&Kat nigdje, međutim, nema vitrine s ribama i rakovima. Na prvi pogled, restoran Fra&Kat blizu središnjeg trga u Premanturi doima se dosadno i prosječno. Taj dojam pojačava generički meni, pun jela koja možete naručiti bilo gdje.

Među predjelima ističu se jedino carpaccio od škampa, tagliata od hobotnice i kaneštrele na pari. Nema rakovica ni kamenica, a nigdje se ne spominju šparoge, što je neobično za Istru u travnju. Obeshrabreni izostankom riblje vitrine i dosadnim jelovnikom, od jučerašnjeg ručka nismo očekivali mnogo. Ljubaznog smo konobara rutinski pitali što je najsvježije. Čovjek nam je preporučio žive škampe, većeg brancina i manje rombove.

Naručili smo škampe na žaru, tagliatu od hobotnice i brancina al forno. Škampi su, dakle, bili senzacionalni. U rangu velikih škampa iz Plavog  podruma. Škampi u Fra&Kat koštaju jednako kao i jastog, 100 eura za kilogram, no vrijede sav taj novac i vožnju od Zagreba do Premanture.

Brancin je bio savršeno sočan, bogat i snažan, a krumpir iz pećnice sladak, mekan i poluhrskav. I tagliata od hobotnice imala je privlačnu, čvrsto-mekani teksturu i distinktivan okus. Rakovi i riba koje smo jučer jeli u Fra&Kat naprosto moraju biti izloženi, uljepšavati restoran i vikati gostima “Pojedite nas , pojedite nas!” da gosti ne bi morali naručivati dosadne paste, gulaše i frigane lignje.

Nadalje, restoran koji poslužuje tako dobre velike škampe i koji investira novac u prvorazredno posuđe poput Churchillovih tanjura, morao bi na stolu imati potpisano, buteljirano maslinovo ulje i nipošto ne bi smio posluživati onaj grozni papirnati tost iz supermarketa.

Vinska lista siromašna je i prilično neprikladna za tako raskošnu hranu. Ako gost želi i može potrošiti sto eura za kilogram škampa, isti taj gost želi birati između više od točno četiri dobra bijele vina (tu je još nekoliko loših) koliko ih Fra&Kat drži. Nadalje, Fra&Kat ne poslužuje ni jedan klasični pjenušac (premda na karti piše da imaju Misal) dok su šampanjci misaona imenica. Fra&Kat vrijedi posjetiti zbog zaista odličnih rakova i riba. No, riječ je o restoranu kojeg bi definitivno trebalo ugostiteljski popraviti.

FRA&KAT

Selo 42, Premantura

HRANA -4/5 (jelovnik 2/5)  VINA 2/5  AMBIJENT 3/5, SERVIS  3/5 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.