Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinistrin en primeur u Esplanadi pokazao da je 2022. u Istri  bila veoma dobra berba i za bijela vina

vinistra-g

U ponedjeljak je u zagrebačkoj Esplanadi održan Vinistrin en primeur posvećen malvaziji. Ova tradicionalno najvažnija hrvatska smotra mladih vina, bila je podijeljena u dva poglavlja. Prvo smo između dvanaest i trinaest sati na izvrsno pripremljenom masterclassu, s puno detalja o klimatskim značajkama lanjske berbe u različitim istarskim regijama, probali sedam već donekle spremnih malvazija. O tom ćemo masterclassu, s puno dijagrama i aromatskih kotača, izvijestiti sutra.

vinistra-masterclass-1

Zatim smo otišli u Smaragdnu dvoranu gdje smo probali čitav niz vrlo dobrih mladih vina. Najviše su nam se svidjele motovunske malvazije Marka Fakina, Klaudija Tomaza i Roberta Bertoše: sva tri vina ujedinjuju zrelost, svježinu i čvrstu, pravu vinsku strukturu. Izvan motovunskog vinogorja odličan su dojam ostavile Cattunarova Malvazija sa sive zemlje, Kabolino vino iz drva, iznimno elegantna Degrassijeva Malvazija, supstancijalan, intenzivan svjež Bastian i Dobravčeva macerirana vina.

vinistra-fakin-1

Frankovićeva Malvazija sa Santa Lucie iznimno je zrela i užitna za ovo doba godine, ali Frankovićev travnato voćni Sauvignon iz lanjske berbe bit će, zasluženo, jedno od najtraženijih istarskih vina u ljeto 2023. Pilatova je Malvazija, premda jako reduktivna, kao i zasad nedovršena Polettijeva, lijepo konzervativna i graciozna.

Naslovna fotografija/Merlo de Graia

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.