Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veraldin Pet Nat od terana bio bi bestseler kad bi ga bilo dovoljno

veralda-pet-nat

Danas smo probali vino nevjerojatne boje i razoružavajuće voćne svježine. Radi se o Pet Natu istarske Veralde, vinarije smještene u pitoreskonom krajoliku zapadne Istre, odmah iza Brtonigle i ispod izvrsnog restorana Morgan. Pet Nat, podsjetimo, označuje pjenušavo vino proizvedeno jednom fermentacijom, dok se šampanjci i tradicionalna pjenušava vina proizvode sekundarnom fetmentacijom u boci.

Pet Nat se temelji na methode ancestrale, postupku kojim su se u jugozapadnoj Francuskoj pjenušava vina proizvodila još u šesnaestom stoljeću. Limoux je najpoznatija apelacija za pjenušce povezane sa starinskom metodom proizvodnje. No, Pet Nat je gust. On nije filtriran i pun je taloga, što mu daje dodatni šarm za one koji ne misle da vina moraju biti kristalno bistra.

veralda-visintin1-manja
Luciano Visintin

Iako se ova metoda ponekad opisuje kao autentičnija i zabavnija od klasične, kaže vlasnik Veralde Luciano Visintin, ona je puno više od eksperimenta, zahtijeva preciznost i posvećenost i daje izrazito terroirska vina.

Kad je nešto posebno to osjetimo od početka. To se, u našem slučaju, poklopilo baš jedne nedjelje u 19 sati. Tada smo krenuli raditi i bilo je – ili tada ili nikada. Ništa nam u tom trenutku nije bilo važnije,” kaže Visintin

veralda-pet-nat-boca

“Sretan sam što ovim vinom s vama mogu podijeliti svoju emociju početka nastajanja jer možete otkriti i ovu fazu koja je dosad bila pomalo skivena od krajnjeg potrošača. Ovaj Pet Nat uvod je u naš pjenušac Xtrian Brut i u njemu se najbolje vidi sva moć naše baze prije sekundarne fermentacije, bez ikakvih korekcija i njime našoj publici otvaramo neke skrivene kreacije iz podruma. U proizvodnji ovog vina, stvar je bila u momentu – trebali smo pratiti situaciju i čekati optimalni trenutak kada su šećeri u najboljem omjeru. Sretan sam da smo sortu Teran afirmirali i ovim vinom,”

Veraldin Pet Nat (na etiketi označen kao 5 na t) iz ovogodišne berbe, izgleda kao svježe protisnuti sok od jagode. Njegova atraktivna, blijedocrvena, gusta boja sama je po sebi jak komercijalni adut. Budući da je proizveden od terana, grožđa prirodno prepunog kiseline, Veraldin Pet Nat pršti svježinom, okusima i aromama zrelog crvenog kasnoproljetnog i ljetnog voća.

Sa samo deset posto alkohola, Veraldin Pet Nat može se piti u većim količinama. Kad bi ih bilo. Naime, jedini problem ovog jako šarmantnog vina bogatog aromama jagoda i malina, jest činjenica da je napunjeno samo tisuću buteljki, što će se sve vjerojatno prodati po zapadnoistarskim restoranima. Što je šteta. Ovako konunikativno, originalno, veselo i energično vino trebalo bi biti masovno dostupno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.