Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizza u Fabbrici najbolja je u Puli, ali ne spada među pet najboljih u Istri 

U pulskoj smo Fabbrici bili nekoliko puta ali spletom okolnosti nismo ništa probali jesti. Fabbrica je iznimno privlačna zbog ambijenta unutrašnje terase i vesele atmosfere, posebno ljeti. Fabbrica je popularna i stalno izbacuje razne koktele, točene pive i pizze.

Ovih smo dana prvi put tamo jeli. Fabbrica je dakle bistro s pizzama, tjesteninama i nekim jelima s roštilja. Ipak smo se odlučili za pizzu. Fabbrica priprema napoletane koje su danas naravno jedan od najpopularnijih stilova pizza u Hrvatskoj i šire. Pizze koje se pripremaju u Fabbrici su više manje klasične, po sastojcima sa svime što je danas popularno, stoga se mogu naći pistacije i mortadela, ‘nduja, pa čak i carbonara s istarskom pancetom.

Naručili smo samo jednu Margheritu koja je dobra, ali ima nekoliko pogrešaka. Prvo, tijestu nedostaje okusa i one fine ugodne slanosti koja krasi najbolje pizze ovog područja. Drugo, njeno je tijesto previše krušno, odnosno nedostajalo mu je mrvicu hrskavosti, iako je bilo sasvim pravilno ispečeno. Sastojci koje Fabbrica koristi su primjereni poput San Marzano rajčica i dobre mozzarelle. Ipak, najveći problem nije tijesto ni kreativnost već cijena. Naime, Fabbrica nema jeftniju pizzu od 10,9 eura, što je preskupo. Prije nekoliko godina najskuplje zagrebačke pizzerije su probile cijenu od 100 kuna po pizzi s donekle luksuznim sastojcima, pa se cijela scena zgražala nad tim cijenama. Za nekoliko godina došli smo u situaciju u kojoj najjeftnija pizza u pulskom restoranu stoji 10,9 eura, dok neke cijene idu i debelo iznad 15 eura.

Odemo li van Hrvatske, u nekim od najboljih europskih pizzerija pizze smo plaćali prosječno između 10 i 13 eura, s hrpom kreativnih sastojaka i tehnika. Fabbrica koja je i za vrijeme našeg posjeta bila ugodno popunjena, uglavnom strancima, zasad ne može opravdati tako veliku cijenu svojih pizza. Iz razloga što nije riječ o najboljoj pizzi u Hrvatskoj, niti ima sastojke koji bi opravdali takvu cijenu. Ostale procedure su solidne. Pizza je došla za par minuta otkad smo je naručili, kako bi i trebalo biti, dok su kokteli ipak nešto više industrijski nego što bi voljeli. Među točenim pivima dominira Nova Runda i njezin opaki C4. Fabbrica tako priprema vrlo vjerojatno najbolju pizzu u Puli, ali teško da može konkurirati za najbolje u čitavoj Istri. Također, sasvim sigurno priprema i jedne od najskupljih pizza. Njezin je najveći strateški adut zabavno i mlado okruženje, te dobra lista pića. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.