Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veraldin Istrian zaista zaslužuje Decanterovu platinu i titulu Best in Show

veralda-g

Prije četiri godine zapadnoistarska vinarija Veralda na Decanterovim je Svjetskim vinskim nagradama 2016. osvojila platinastu medalju i titulu Best in Show u svojoj kategoriji. Riječ je o jednom od najprestižnijih međunarodnih priznanja koje je dobilo bilo koje hrvatsko vino. Veralda je platinastu medalju osvojila s mladim Istrianom iz berbe 2015. Ovih dana kušali smo baš to šampionsko vino napravljeno od refoška, pošto je odležalo neophodnih pet godina.

veralda-istrian-decanter

Kako dakle danas izgleda proslavljeni Istrian iz 2015. godine? Boja je zasićena, bogata purpurno crna i još uvijek sasvim mlada. Sudeći po boji, Istrian iz 2015. ima ispred sebe veoma mnogo godina, minimalno desetak.

Na nosu je i dalje posve svjež, s jakim primarnim aromama vrlo zrelih višanja (izravno podsjeća na Luxardo višnje) kupina, malina i pečenih šljiva, s nešto crne čokolade i začinskih elemenata uključujući neočekivanu primjesu papra. Na nepcu, Istrian se tek sada počeo smirivati. Tanini su snažni ali zreli, tekstura je ravnomjerna, bez onog nesretnog šupljeg srednjeg nepca tako tipičnog za većinu hrvatskih vina. Struktura je moćna, obilježena dobrim kiselinama.

Veraldini vinogradi

Vino je u sadašnjoj fazi mladenački intenzivno, ali i iznimno elegantno. I definitivno je bolje nego kad je u Londonu dobilo Platinastu medalju. No, Decanterovi su suci profesionalci, koji su kadri vino ocijeniti prema potencijalu. A Veraldin Istrian zaista ima jako velik potencijal, koji još nije ostvaren do kraja. Bit će zanimljivo probati ga za tri ili četiri godine; voće bi se još uvijek moralo snažno osjećati, dok bi tercijarne arome mogle Istrian učiniti još kompleksnijim.

Osim izvrsnog Istriana, ovih smo dana probali još nekoliko Veraldinih vina, među kojima se posebno ističe malvazija Ambra, koja se može kupiti i u supermarketima,. Kako samo ime kaže, Ambra je macerirana malvazija blago narančaste boje, koja je potpuno neagresivna za svoj žanr.

veralda-ambra

Ambra je mekana i elegantna, gotovo nježna, s točno dovoljno strukture da bi bila gastronomski atraktivna, i s lijepim mineralnim završetkom. Ambra spada među ona macerirana bijela vina koja se mogu piti i uz oboritu ribu i velike rakove, kao i uz velika pečenja.

Ambra je također osvojila više međunarodnih nagrada, uključujući Decanterovo srebro. Prošlog su nam ljeta u odličnom restoranu Morgan u Bracaniji, čija terasa gleda na Veraldinu vinariju i vinograde, kao aperitiv donijeli Veraldin ružičasti pjenušac Xtrian Brut, napravljen tradicionalnom metodom od terana, grožđa koje je zbog visoke kiseline prirodno dobra baza za pjenušava vina.

veralda-visintin1-manja
Luciano Visintin

Xtrian nam je lani, vjerojatno i zbog ambijenta, ostavio prilično dobar dojam. Ovih smo ga dana kušali kod kuće. Xtrian Brut svakako ima neke pozitivne značajke poput naglašenih voćnih aroma i čvrste strukture. No, zasad mu nedostaje elegancije: proizvodnja pjenušaca kompliciran je posao koji se uči godinama.

Obitelj Visintin počela se baviti vinogradarstvom prije osamdesetak godina. Danas posjeduju više od trideset hektara vinograda na području zapadne Istre, između Brtonigle i Buja, otkud dolaze mnoga glasovita istarska vina. Vinarija je dobila ime po vinogradu Veralda, gdje se uzgaja refošk za Istrian. Veralda spada među istarske vinarije koje se mogu pohvaliti značajnim međunarodnim priznanjima i koje svakako vrijedi posjetiti vozite li se lijepim krajolicima zapadne Istre.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.