Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porečki steakhouse Ox potencijalno je dobar restoran kojeg amatersko vođenje uporno pretvara u prosječan

Poreč polako ali sigurno diže gastronomsku ponudu. Dolasci chefova poput talijanske braće Cerea na otočić Sv. Nikola i stalno napredovanje Spinnakera, definitivno jačaju porečki gastronomski ugled. Međutim, Poreču su potrebni i cjelogodišnji, neformalniji restorani s poštenom i vrijednom hranom. Tu veliku i važnu gastronomsku prazninu donekle ispunjava steakhouse Ox, donekle iz zato što Ox određene stvari radi izvanredno.

Ox je veliki i lijepo uređeni restoran u kojem je zabavno provoditi vrijeme i uživati u originalnom ambijentu. Ox ima i dvije terase sasvim solidno uređene terase. Nadalje, ponuda hrane u Oxu je sasvim solidna. Naravno, Ox je steakhouse pa je ponuda uglavnom fokusirana na meso, ali se može pronaći i ostale favorite poput tjestenina i obročnih salata te ponekih burgera, kao i jela iz smokera. Restoran je instalirao i vlastiti dry ager, pa se sad u ponudi može odabrati i nekoliko desetaka dana odležane steakove. Ponuda steakova je dobra, ali nipošto sezacionalna.

Nekoliko black angusa, chianina, T-Bonea, tomahawka, bifteka i wagyu kao vrhunac. Šteta što na jelovniku ne pišu porijeklo i odležanost pojednih steakova, ali osoblje je spremno odgovoriti na pitanja. Usput govoreći, nismo sigurni u Oxovu taktiku vizualnog dijela jelovnika. Vodstvo restorana je naime, odlučilo cijeli jelovnik ukrasiti fotografijama jela poput najkičastijeg turističkog restorana. Oxu bi se moglo prigovoriti na neambicioznoj vinskoj listi, koja ne nudi mnogo izbora. Izbor piva je mnogo bolji.

U jedan popodne kad smo ušli restoran je bio prazan, ali je unutarnja terasa bila ugodno popunjena. S jelovnika smo naručili prilično jeftinu picanhu (dvadeset eura za 250 grama mesa) i burger s black angusom. Picanha je kako smo tek kasnije doznali, provela otprilike deset dana u dry ageru i bila je fantastična. Ovaj popularni brazilski rez govedine nije odveć skup, a može imati vrlo karakteran i bogat okus što je u Oxu i imao.

Picanha nije najputrastije meso na svijetu, ali ima dobre strane. Oxova picanha je ispravno pečena, posuta s nešto soli iako bismo voljeli da je bilo više cvijeta soli, i malo maslinovog ulja. Nismo sigurni da se igdje u Poreču može pronaći bolji odnos cijene i kvalitete u ovom rangu restorana. Prilozi poput pečenog kukuruza i prženih kolutića luka su prolazni. Pečeni kukuruz je ikonografsko jelo američkih steakhousea, pa je dobro da se može naručiti i u Oxu. Kolutići luka bili su drugorazredni. Ox je pogriješio i u nekim procedurama u serviranju steaka. Tanjur je bio mlak, a stavljati rikulu pod steak je besmisleno.

Burger s black angusom je već bio problematičniji. Pecivo se doslovno mrvilo pa ga je bilo teško i jesti bez korištenja pribora. U burgeru je bilo previše kupovne majoneze i kečapa ne baš najbolje kvalitete. Meso black angusa je bilo vrlo dobro, dok krumpirići ne ostavljaju najbolji dojam. Naručili smo batat, no za stol je došao crispers prženi krumpir. Ox neke stvari radi vrlo dobro, ali i pada na potpuno amaterskim procedurama. Kad bi osoblje i vodstvo restorana posvetili samo malo više pažnje nekim segmentima ponude i unaprijedili procedure, Ox bi mogao ući na liste najboljih steakhousea u Istri i šire. Ovako ipak ostaje restoran u u pokušaju, na kojem se treba dodatno raditi. Ručak s dva craft piva platili smo 59 eura. 

OX Food & Fire

Zagrebačka ulica 8, Poreč

HRANA 3  VINO -3  SERVIS  3  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})