Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SEZONA 2020 Plavi podrum jučer je bio pristojno pun i uobičajeno izvrstan

plavi-podrum-g

Dakle, Opatija definitivno radi. Nakon što smo u subotu jeli na punoj terasi hotela Navis, jučer smo ručali na jednako dobro popunjenoj terasi legendarnog Plavog podruma. Okej, sve to nisu brojke iz pune sezone, ali četrdesetak gostiju na ručku treći dan poslije otvaranja restorana, u vrijeme dok u Opatiji nema nijednog stranca pa ni Slovenaca, izvrstan je rezultat.

Tom je rezultatu svakako pridonio gotovo ljetni, topao i sunčan dan i vesela atmosfera uz more. No, čini se da je Opatija počela koristiti svoj položak lako dostupne autodestinacije, i da prerasta u jedno od najprivlačnijih odredišta za postepidemijski odlazak na more. U svakom slučaju, opatijski restorani i hoteli, oni dobri kojih baš nema mnogo, imaju pravo na optimizam, jer ako im ide relativno dobro bez stranaca, za par tjedana kad stranci počnu dolaziti, moralo bi im ići jako dobro .

plavi-podrum-trilja

Sama hrana u Plavom podrumu bila je uobičajeno izvrsna. File sirove trilje uživao je u citrusnoj marinadi. Tartar od sjajne Kali tune bio je obogaćen sporo kuhanim želatinoznom žumanjkom i perfektno nasjeckanim divljim šparogama. Bogato, tamnožuto jaje dolazi iz slobodnog uzgoja iz Like.

Škampi cardinale omotani u tek blago preprženi pršut kupali su se u izvrsnom, umjereno začinjenom laganom i zgusnutom gazpachu. Osobito su spektakularnrebile skuše, jedna poširana, a druga gratinirana, poslužena na domaćoj veoma intenzivnoj konšervi. Lignjje s beluga lećom također su briljirale, dok smo među šampjerima, škrpinama i listovima odabrali nježnelistove. koji su došli na stol zamotani u turban: još jedan retro uz škampe cardinale. Za deserte nismo, naravno, imali snage, osim za malo jako slatkih jagoda posluženih s par kapi vrlo starog balsamica.

Plavi podrum uveo je nove menije, koji se razlikuju od predepidemijskih i po formi i po sadržaju. Riječ je o jednokratnim lecima presavijenim na četiri stranice, s a la carte jelovnikom, kodom za vinsku kartu i masovno prihvatljivim troslijednim menijem, koji uz čašu Coronicine Malvazije košta samo 150 kuna. Daniela Kramarić, vlasnica Plavog podruma, kaže da skoro svi gosti zasad naručuju skuplje opcije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.