Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Viking, jedan od najboljih istarskih ribljih restorana, 14. lipnja slavi 60. rođendan

U kolovozu 2022. na Vikingovoj smo terasi upoznali energičnu Marčelu Matošević, vjerojatno najstariju aktivnu cheficu u Hrvatskoj. Gospođa Matošević, koja hoda sa štapom, tog je ljeta redovito dolazila u Vikingovu kuhinju gdje je nadzirala pripremu brudeta. Marčela Matošević i njen suprug Alfio otvorili su Viking 1964. godine. U to se vrijeme u Limskom kanalu snimao film Dugi brodovi. Film se bavio vikinzima, pa su gospođa i gospodin Matošević restoran odlučili nazvati Viking.

Prva verzija Vikinga zauzimala je tek nekoliko stolova. Današnji Viking s pogledom na dubokozelenu vodu Limskog kanala, ima oko dvjesto mjesta na terasi i u blagovaonici. Vesela gospođa Matošević preklanjskog je ljeta uživala gledajući terasu prepunu zadovoljnih gostiju. Viking posjećujemo oko četvrt stoljeća. Prvi smo put ondje jeli u društvu velikog vinara Ivice Matoševića, čiji se podrum i obiteljska kuća u Krunčićima nalaze par minuta vožnje od Vikinga. Zadnji smo put u Vikingu ručali lani. Poslije dvadesetpetogodišnjeg kontinuiranog iskustva možemo sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi sljedeće.

limski-kanal-viking
viking-ostrigera4

Prvo, Viking uvijek ima besprijekorno svježe školjke iz obližnjeg uzgajališta. Vikingove kamenice katkad su stare četiri do pet godina i znaju biti mnogo veće i mesnatije od kamenica bilo gdje u Hrvatskoj. Drugo, Viking se svakoga vikenda, često i tijekom tjedna, može pohvaliti senzacionalnim izborom živih velikih škampa, hlapova i jastoga. Ako volite velike rakove, Viking je možda jedini restoran u Istri gdje ćete ih sigurno dobiti bez prethodne najave.

Treće, Viking drži vrhunsku oboritu ribu, bilo da je riječ o rombu i švoji ili o šanpjeru i škrpini. Vrlo malo restorana na cijelom Jadranu, ne samo u Istri, redovito nudi toliko žive bijele ribe. Četvrto, Viking ima dobru selekciju maslinovih ulja. Peto, Viking ima više nego korektnu vinsku kartu. I šesto, Viking je stalno pun. Viking je danas značajna, posve nezaobilazna institucija istarske i hrvatske gastronomske scene. Šezdeseti rođendan, u punom sjaju, s puno publike, proslavljaju veoma, veoma rijetki restorani. Viking obitelj Matošević i Vikingovo osoblje, zaista imaju puno razloga za slavlje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})