Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BREXIT Englezi su ukinuli dozvolu boravka Claudeu Bosiju, jednom od najvažnijih londonskih chefova

claude-bosi

Francuski chef Claude Bosi napravio je karijeru u Velikoj Britaniji. I to sjajnu karijeru. Porijeklom iz Lyona, Bosi je u London došao prije više od dvadeset godina. Prvi restoran koji je otvorio u Engleskoj bio je fenomenalni Hibiscus u Ludlowu, koji je 2008. preselio u London, pretvorio u instituciju Mayfaira i za njega drugi put dobio dvije Michelinove zvjezdice. Hibiscus je jedno vrijeme proglašavan najboljim londonskim restoranom nakon Blumenthalova Fat Ducka. Prije deset godina Bosi je zatvorio Hibiscus i preselio u restoran Bibendum u londonskom Michelin Houseu, gdje je potvrdio dvije zvjezdice.

Claude Bosi je imao veliki utjecaj na britanske chefove poput Jasona Athertona, Toma Aikensa i Richarda Corrigana. Njegovu ulogu na suvremenoj londonskoj restoranskoj sceni teško je precijeniti. Bosi je oženjen za Britanku, imaju dvoje djece od 14 i pet godina koja imaju britansko državljanstvo. Bosiju je London dom i baza, a produljenje dozvole boravka za njega je dvadeset godina bila rutina.

Ali Brexit čini svoje. Britanska administracija Bosiju je odbila nedavni zahtjev za stalni boravak. Bosi je rješenje Ministarstva unutarnjih objavio na svom Instagram profilu, i napisao da se više ne osjeća dobrodošao u Velikoj Britaniji. Bosijev slučaj zorno oslikava strepnje 3,6 milijuna europskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji i odbrojavaju dane do 31. siječnja, službenog datuma Brexita.

Žele li ostati i raditi u Velikoj Britaniji do 30. lipnja 2021. mora dobiti status “settled” ili “presettled,” ovisno o tome koliko su dugo živjeli u zemlji prije Brexita i još nekim drugim faktorima koji će im nakon izlaska iz EU određivati prava.

“Dvadeset i tri godine živim ovdje i sad mi praktički kažu da me više ne žele,” napisao je ogorčeni chef. U obrazloženju odbijanja Bosijeva zahtjeva, britansko ministarstvo navodi da mu nedostaju tri porezne prijave i da ima četrnaest dana da ih priloži i ponovno podnese zahtjev. “Ja još imam neki utjecaj u javnosti, ali za ljude koji ga nemaju a nađu se u ovoj situaciji, to je noćna mora.” Claude Bosi vrlo vjerojatno će dobiti status settled nakon što dopuni dokumentaciju, ali već ova epizoda pokazuje koliko bi Brexit mogao biti toksičan za mnoge odnose u Europi. Nije sve u tehnikalijama i statistikama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.