Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Claude Bosi zatvara restoran Hibiscus, instituciju londonskog Mayfaira

claude-bosi

Danas smo dobili mail od chefa Claudea Bosija. U newsletteru koji je poslao svim gostima njegova restorana Hibiscus u Maddox Streetu u londonskom Mayfairu, Bosi najavljuje da 1. listopada zatvara. “Iduće godine otvaram novi restoran i nadam se da ćete mi se pridružiti u ovom vrlo uzbudljivom poglavlju moje karijere.”

Hibiscus je fenomenalan restoran s dvije Michelinove zvjezdice koji je, poput drugih slavnih restorana u Mayfairu, pokušao profitirati od rasta cijena nekretnina u toj ekskluzivnoj londonskoj četvrti.  Kad je sredinom 2000-tih počeo jedan u nizu londonskih nekretninskih balona, popularni ekskluzivni restorani na Mayfairu su cvjetali. Babbo, Maze Grill, Hakkasan, restorani poput Hibiscusa ili fenomenalnog Squarea na Bruton Streetu, produžavali su liste čekanja i privremeno profitirali od bogatije publike. Ali većina je ubrzo počela osjećati cijene najma. Nakon što je 25 godina bio landmark Mayfaira, Square, prema pisanju Financial Timesa, od početka godine intenzivno traži kupca kojemu bi prodao najam.

hibiscus

Negdje u isto vrijeme počelo se pričati i da Hibiscus traži novi prostor jer su cijene postale neizdržive. Princess Garden, kineski restoran koji od 1983. radi na North Audley Streetu, svoj najam ustupa za 2 milijuna funti. Restoranima na Mayfairu život je otežala nova simbioza restorana i nekretninskih tvrtki. Silan strani kapital koji se parkira u londonske nekretnine kao u offshore oazu s vrtoglavim kamatama, doveo je sa sobom multimilijunske restoranske operacije iz Azije, koje većina ne može pratiti. Kompanija Caprice Holdings potrošila je više od 15 milijuna funti na preuređenje stare NatWest banke na Berkley Squareu za riblji restoran Sexy Fish. Vlasnik Wagamame, Hakkasana i niza drugih londonskih restoranskih institucija Alan Yau renovirao je palaču na više od 1400 kvadrata za klasični kineski restoran Park Chinois koji izgleda kao scenografija za Velikog Gatsbyja. 

hibiscus.food

Claude Bosi, koji je učio kod Alaina Ducassea, Michela Rostanga i Alaina Passarda, Hibiscus je otvorio 2000. u Ludlowu. Prve godine dobio je Michelinovu zvjezdicu, a 2004. je dobio drugu. Tri godine kasnije zatvorio je i preselio restoran u London. Bosi je naglašavao da ne otvara novi restoran, već doslovno seli Hibiscus iz Ludlowa u London. Bio je to sjajan potez jer je Bosi u Londonu postao velika zvijezda i ostavio trag na sceni. Restoran je postao jedan od centara londonskog života. Bosi kuha jednostavno, elegantno i naizgled suzdržano, ali sva njegova strast i talent izbijaju u nevjerojatnim, skoro cvjetnim okusima i aromama. I u ponekom javnom obračunu s kritičarima. Bosi je 2010. preuzeo pub The Fox and Grape u Wimbledonu i zajedno s bratom Cedrickom preuredio ga u gastropub. O njegovu novom projektu nakon Hibiscusa još nema detalja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.