Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Haustor Hausov štrudl od jabuka bio je izvrstan. Sve je drugo pomalo prosječno

haustor-haus-desert

Dakle, današnji dekonstruirani štrudl od jabuka u zagrebačkom bistrou Haustor Haus spada među najbolje deserte u gradskim restoranima. Tijesto je neodoljivo hrskavo, sladoled od jabuka razoružavajuće svjež, kuglice od jabuka prepune čistog jabučnog okusa, dok crumble i krema zaokružuju ljestvicu tekstura.

Ovaj izvanredni kolač reprezentira Haustor Haus na kakav smo navikli; ambiciozan gastronomski bistro s tehnički visokom razinom kuhanja. Sve ostalo što smo danas vidjeli i probali u Haustor Hausu pomalo nas je zbunilo.

haustor-haus-piletina

Prvo, jelovnik je kratak i siromašan: svinjetina, losos, brancin, piletina i nešto govedine u gulašu. Nema prave govedine, nema teletine, nema nikakve žive ribe…o divljači, koja je upravo u sezoni, da i ne govorimo. Usporedbe radi, obližnji Carpaccio veći dio zime drži carpaccio od jelena i steakove od jelena.

Drugo, nema ni komercijalnih formata, koji su Haustor Hausu od početka išli jako dobro, poput burgera i tartara. Treće, u pojedinim su se jelima dogodile zaista netipične tehničke pogreške. Predjelo od buče i dimljene pastrve patilo je od previše kremastog preljeva, koji je doslovno pojeo sve druge sastojke. Meso u gulašu bilo je lagano žilavo, a umak jušno rijedak, što baš nije najbolje funkcioniralo.

haustor-haus-gulas

Losos je tehnički najbolje napravljen, ali indiferentan u okusu; takav smo losos mogli pojesti bilo gdje drugdje. Nitko nas nije ponudio kruhom, koji bi išao dobro uz lososa, a i inače koristi svakom restoranu. Kruh je, naprosto, prva restoranska legitimacija.

Naposljetku, nismo mogli naručiti kavu, jer se aparat za kavu pokvario. Prije samo četiri mjeseca Haustor Haus bio je u briljantnoj formi. Radilo se o najboljem gastronomskom bistrou u Zagrebu iza Malog bara Ane Ugarković. Nadamo se da smo ih danas uhvatili usred zimskog sna, iz kojeg bi se trebali što prije probuditi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.