Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas se otvorio obnovljeni Haustor Haus. Dramatično su digli ljestvicu

haustor-haus-hobotnica

Haustor Haus u Masarykovoj ulici, preko puta vinskog i pivskog bara Bastion, počeo je kao street food bistro. Haustor Haus prodavao je razne burgere, tartar biftek koji se nije miješao za stolom, steakove od lososa i nešto jela baziranih na ugljikohidratima, sve s ciljano niskim cijenama koje nisu prelazile desetak eura po tanjuru, a često su bile niže.

I to je jako dobro funkcioniralo jer mladi Lovro Smetiško, Haustor Hausov chef i vlasnik, zaista zna kuhati i osjeća izvornu strast prema hrani i restoranima. Haustor Haus ovog je ljeta otišao na dugački godišnji odmor. Koji je završio tek danas, u petak 13. rujna, kad se restoran otvorio u dramatično drukčijem izdanju. Haustor Haus povećao je kuhinjski prostor, uveo vanjski šank, a uskoro bi se trebala izgraditi i terasa. No, najvažnije su promjene u koncepciji menija.

haustor-haus-orada

Haustor Haus iz uličnog se bistroa pretvorio u ozbiljan gastronomski bistro. Cijene, ne računajući juhe i deserte, sada počinju sa 75 a završavaju s 240 kuna, za odležani ribeye. Većina predjela košta oko osamdeset, a glavnih jela više 100 kuna, ne računajući rižoto i orzotto koji su jeftiniji. Nove su cijene apsolutno opravdane višom razinom kuhanja.

Kuhanje u Haustor Hausu sada nije samo talentirano i temperamentno, nego je postalo kompleksno i vrlo respektabilno. Uzmimo za primjer predjelo od hobotnice, koje se sastoji od sljedećih elemenata: carpaccia od hobotnice, hrskavog pečenog kraka od hobotnice, tri formata slanutka, umaka od citrusa i zelenih mikrosalata. Ovo je iznimno ukusno jelo primjer ozbiljnog rada u kuhinji.

haustor-haus-kruh

File orade s hrskavom koricom od začinskih trava, pjenom od karamelizirane cvjetače i blitvom punjenom raguom od leće još je jedan od primjera zaista serioznog rada u kuhinji, koji jednostavni protein poput oradina filea, pretvara u ambiciozno i uzbudljivo jelo. Svojom su nas originalnošću privukli rižoto s pečenom srdelom i orzotto sa šumskim gljivama, dok se ribeye s demiglaceom doima autoritativno.

haustor-haus-kesten

Desert od kesten pirea bio je pomalo bezukusan (kestenu, koji ionako još nije u sezoni, dobro bi došlo malo zadimljenog malta) dok se focaccia doimala starom, te je imala prilično pogrešnu teksturu, bez dovoljno mjehurića. Grisini i kukuruzni kruh bili su izvrsni. Vinska lista uglavnom je korektna, a upravo je sjajno što na čaše toče ekspresivna, zaista vrijedna vina gradišćanskog vinara Clausa Preisingera .

Haustor Haus tek je u soft openingu, pa ga ne možemo ocijeniti. No, moramo priznati da smo u današnjem ručku uživali, i da 490 kuna za tri jela i četiri čaše izvrsnog vina i puno mineralne, smatramo dobrom vrijednošću za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.