Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najboljih hrvatskih turističkih destinacija za ljeto 2019.

san-canzian-dron

Ovog smo ljeta dosad provezli nekoliko tisuća kilometara po jadranskoj obali, od Zapadne Istre do Dubrovnika, promijenili desetke trajekata i spavali u nizu vrlo različitih hotela. Očigledno ja da hrvatski turizam stagnira, ali da pojedine destinacije i dalje vrlo dobro do odlično funkcioniraju, i javljaju se neke nove s drukčijim, modernijim turističkim konceptima. Evo liste pet najboljih hrvatskih destinacija za ljeto 2019.

1. Dubrovnik

dubrovnik-destinacije

Dubrovnik je naprosto najljepši hrvatski grad. U ljetnim noćima Dubrovnik je apsolutno čaroban. Dubrovnik je prirodna prijestolnica hrvatskog turizma. 

Dobre strane velik broj hotela s pet zvjezdica, nekoliko zaista vrhunskih restorana i klubova. 

Loše strane kriminalno ponašanje dijela ljudi koji žive od turizma, komunalni nered, loša hrana u jeftinijim restoranima, preskupa pića u lošim kafićima.

2. Rovinj

rovinj

Rovinj je najvibrantniji grad u Istri. Rovinj je uspio spojiti prirodni šarm lijepog, starinskog istarskog gradića s udobnošću five star destinacije.

Dobre strane Puno hotela s pet zvjezdica, Monte i nekoliko manjih dobrih restorana s pristojnim cijenama, Cap Aureo kao restoran autentične visoke kuhinje, odlično uređene hotelske plaže.

Loše strane Loš softver u luksuznim hotelima. Usluga u rovinjskim five star hotelima često je zaista substandardna. I dalje slab shopping (s iznimkom Garderobe u Grand Parku), premalo dobrih barova i kafića

3. Mali Lošinj

keller-alhambra

Lošinj i Cres spadaju među prirodno najljepše dijelove naše zemlje. Njihov je golemi turistički potencijal zasad samo djelomično valoriziran, i to u Malom Lošinju i sasvim donekle, kroz hotel Punta, u Velom Lošinju.

Dobre strane Dva izvanredna hotela Alhambra i Bellevue u uvali Čikat. Spektakularni japanski restoran Matsunoki. Nekoliko vrlo dobrih restorana izvan hotela, ali također, uglavnom, u Jadrankinom sustavu. Prekrasne prirodne plaže. Radionice posvećene najboljim svjetskim vinima, poput Chateau Lafitea.

Loše strane Sam grad izgleda kao da se zadržao u 20. stoljeću. Na Lošinju očito još ne postoji kritična masa zahtjevnih turista, koji bi promijenili sadašnju masovnu, starinsku ugostiteljsku ponudu. Kada se izgrade novi aerodrom i golf igralište, ta bi se masa morala stvoriti.

4. Zapadna Istra

san-canzian-bazen

Zapadna Istra, osobito njen kontinentalni dio, trenutno je najuzbudljivije hrvatsko turističko područje. Ondje se iskušavaju novi koncepti i ondje se u pojedinim važnim turističkim segmentima uistinu teži vrhunskoj kvaliteti.

Dobre strane Novi mali luksuzni hoteli poput San Canziana. Niz vrhunskih restorana, poput Noela Buje, Pergole, Morgana, Marine i San Rocca. Potpuna integracija lokalne vinske scene u ukupnu turističku ponudu.

Loše strane Zapadna Istra nema ni jedan vrhunski veliki hotel osim Kempinskog. Hoteli u Umagu i Novigradu usmjereni su isključivo masovnom tržištu. Osim toga, sam je Umag velika crna točka istarskog turizma.

5. Split 

kinoteka-split

Split je, iza Dubrovnika, drugi najljepši grad na Jadranu. Split je i ove sezone prepun, Ultra dobro funkcionira, a u gradu se okreće puno turističkog novca.

Dobre strane Puno novih manjih hotela, dobro uređeni i ambiciozni barovi i kafići, pristojne trgovine u strogom centru, solidna razina bistronomije

Loše strane Osim Parka, Split i dalje nema ni jedan veliki hotel s pet zvjezdica. Split nema ni jedan restoran visoke kuhinje. Split je pun uličnog nasilja, a skandal s aerodromskim taksistima kriminalcima koji još nisu pohapšeni, spada među mračnije događaje ove turističke sezone u cijeloj Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.