Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cap Aureo danas je uvjerljivo najbolji restoran u Istri

cap-aureo-g

Chef Jeffrey Vella stubokom je promijenio hrvatsku restoransku industriju. Otkad je prvi put došao u zagrebačku Esplanadu prije deset ili više godina, Vella je postao jedan od najutjecajnijih hrvatskih chefova.

Gospodin Vella je Maltežanin oženjen Dankinjom, koji već dugo živi u Hrvatskoj. Prije angažmana u Esplanadi Vella je kuhao u više velikih svjetskih restorana, od kojih je najvažniji Gordon Ramsay at Claridge’s.

cap-aureo-amuse-bouche

Vella je na hrvatsku restoransku scenu uveo niz tehnika, prezentacijskih modela i sastojaka koji se prije nisu koristili. Poslije odlaska iz Esplanade radio je u puno domaćih i europskih restorana, da bi se lani skrasio u Maistri.

Maistra je Velli povjerila nadzor nad hranom u svojoj najvećoj investiciji, nedavno otvorenom rovinjskom hotelu Grand Park, u čijih šest restorana radi čak 95 kuhara. Sam Vella kuha u fine dining restoranu Cap Aureo, smještenom na najvišoj Parkovoj razini, s fenomenalnim pogledima na Rovinj , njegovo more i otoke 

Jeffrey Vella u Cap Aureu kuha vrlo nehotelsku hranu. Dapače, riječ je o modernoj, progresivnoj europskoj kuhinji, koja je skoro jednako radikalna kao Šakotin Nav. Okej, Vella nije toliko mikrosezonski i mikrolokalno orijentiran kao Šakota, ali se u mnogim elementima naslanja na slične poetike i tehnike ekstrakcije okusa. Posebno je zanimljivo da se Vellin meni u Cap Aureu temelji na povrću. Riječ je o najukusnijem povrću koje možete zamisliti.

cap-aureo-skuta

Bijele šparoge sa strahovito intenzivnim umakom od smrčaka, kojima je velika žlica osietra kavijara dala slanost i mineralnost, veličanstveno je jelo koje vrijedi barem dvije Michelinove zvjezdice. Hrskavo pržena bazga bila je neodoljiva poput najboljeg fritto mista. Cikla u pet formi plijenila je i slatkozemljastim okusima, kao i slanošću kore od bjelanjaka u kojoj se cikla pekla.

Karamelizirani karfiol bio je, ipak, najimpresivniji od svega što smo probali. Smeđa, gusta, slatko umamijevska krema od cvjetače podsjećala je na neki opaki miso, dok je sam pečeni karfiol, udružen s obiljem naribanih svježih tartufima imao duboki, raskošni okus.

Caccio e pepe od lignjinih rezanaca s botargom bio je ljut i žestok, dok je sendvič od slatkih tikvica sa sočnom crnom slavonskom svinjom bio senzacionalno slastan. Ovdje smo još propustili spomenuti nekoliko čvrsto definiranih i vrlo privlačnih jela, poput hrskavog kelja sa skutom i samoniklim biljem.

Jeffrey Vella sada se u Rovinju bavi visokom modernom kuhinjom čiji su okusi i teksture baš dramatično superiorni. Riječ je o hrani koja je podjednako hedonistička i intelektualna i koja Hrvatsku povezuje s vodećim svjetskim gastronomskim vrijednostima.

Cap Aureo u ovom je trenutku uvjerljivo najbolji istarski restoran. Vella nas je tokom večere upoznao sa svojim mladim sous chefom Ivanom Koprivnjakom, o kojem je govorio s puno komplimenata. 

Nažalost, vinska karta zasad je mediokritetska, s jako lošim izborom šampanjaca na čaše. Karta bi se uskoro trebala promijeniti.

Fascinantni bi pogled na Rovinj još bolje funkcionirao uz neki malo elegantniji namještaj od pletenih stolica koje zaista ne spadaju u ovaj tip restorana. No, navikli smo da Maistrini arhitekti i dizajneri baš ne razumiju zahtijeve gastronomskih prostora. Servis je poletan i vrlo profesionalan.

CAP AUREO

Grand Park, Rovinj

HRANA -5/5  VINA 3/5  AMBIJENT 4/5, SERVIS 4/5

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.