Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI DOGAĐAJ GODINE Lošinjska Alhambra najavljuje masterclass Chateau Lafite Rothschilda

chateau-lafite-g1

U Hrvatskoj se održava vrlo mali broj zaista ozbiljnih profesionalnih vinskih evenata. Ciklus vinskih masterclassova koji tim hotelske kuće Jadranka na čelu s Kristijanom Merkašom svake godine organizira u luksuznom lošinjskom hotelu Alhambra, predstavlja sam vrh.

U četiri godine koliko se održavaju, na vinskim masterclassovima u Alhambri predstavile su se neke od najboljih vinarija na svijetu i niz kultnih vina. Masterclassove su držali enolozi, direktori i vlasnici Chateau Mouton Rothschilda, Chateau Palmera, Tenute San Guido, Opusa One, Tenute di Biserno, kušali su se vrhunaravni premier cru bordeauxi, Hugelovi rizlinzi, Sassicaie iz najboljih berbi, ali i rariteti iz Krauthakeroe arhive, nevjerojatni iločki traminci, novi val s Plešivice i genijalna vina slovenskih vinarskih zvijezda iz Brda. Alhambrin vinski masterclass postao je sinonim za najbolje tastinge na hrvatskoj sceni, a masterclass koji najavljuju za lipanj odmah ulazi u vinske događaje godine.

U Alhambri će se 21. i 22. lipnja održati masterclass bordoške vinarija Chateau Lafite Rothschild. Masterclass će osobno voditi bivši glavni enolog vinarije Charles Chevallier, čovjek koji je radio Lafite u razdoblju njegova najvećeg tržišnog procvata.

Chateau Lafite Rothschild iz Pauillaca jedna je do pet bordoških Premier Cru vinarija prema klasifikaciji iz 1855. godine i najveća među njima. Chateau Lafite spada među najslavnija i najskuplja crna vina na svijetu.

baron-de-rotshchild
Baron James d’Rothschild

Povijest vinarije koju je 1234 osnovao Gombaud de Lafite zanimljiva je koliko i duga. Vjeruje se da je imanje već imalo zasađene vinograde kad ga je Lafite kupio, no Lafiteovi vinogradi kakve poznajemo danas zasađeni su oko 1680. godine, što je i zapisano u manifestu vinarije, skupa s imenom prvog glavnog vinogradara Jacquesa de Segura, koji se petnaestak godina kasnije vjenčao s nasljednicom Chateau Latoura.

Vinarija je drugi put prodana 1797. i tada je prvi put upisana o dokumente kao Premier Cru iz Medoca. Obitelj Goudal koja je vodila Chateau Lafite u 18. stoljeću, izgradila je podrum i sačuvala najstarije boce, uključujući onu iz berbe 1797. Negdje u to vrijeme u Francuskoj je živio i budući američki predsjednik Thomas Jefferson, koji se tamo zaljubio u Lafite i nakon povratka u Ameriku naručivao sanduke njihovih vina.

No, međunarodnu slavu Chateau Lafite je stekao tek nakon što ga je kupio Baron James d’Rothschild, potomak bogate trgovačke obitelji. Vinariju je kupio na aukciji u Parizu 8. kolovoza 1868, samo nekoliko godina nakon što je njegov brat kupio današnji Chateau Mouton Rothschild. Obje vinarije i danas su u vlasništvu obitelji.

U novom podrumu koji je 1987. projektirao veliki katalonski arhitekt Ricardo Bofill, čuva se 2200 bačvi i 55.000 sanduka Lafitea. Dugogodišnjeg glavnog enologa Charlesa Chevalliera prije tri godine je naslijedio Eric Kohler. Chateau Lafite su najelegantnija vina iz Pauillaca i vjerojatno najsofisticiraniji premier cru bordeauxi, prepoznatljivi po fantastičnim aromama cedra, crnog ribiza, duhana tartufa i grafita, s jasnim crtama začina i čistim, tamnim crvenim voćem te gotovo neograničenim potencijalom odležavanja. U bocama Lafitea iz 1870. pronađenima u dvorcu Glamis, vino je nakon 140 godina bilo živo i duboko.

lafite podrum
Lafiteov podrum, djelo katalonskog arhitekta Ricarda Bofilla

Chateau Lafite je također jedna od prvih velikih bordoških kuća koje su buteljirale vina, počeli su 1890. Iako je Lafite sinonim za vinski prestiž, sama je vinarija do 1996. prolazila kroz različita razdoblja, krize i loše berbe, naročito 60-tih i 70-tih. Nakon što su početkom 70-tih uveli bačve za miješanje i još nekoliko korekcija u proizvodnji, kvaliteta Lafitea rasla je u skokovima, od kojih su najvažnije bile berbe 1981. I 1982. Od 1996. Chateau Lafite konstantno proizvodi neka od najboljih vina u svojoj povijesti, i u povijesti Bordeauxa.

Berba 2003. Smatra se najboljom u Lafiteovom berbom ikad, a berbe 2009, 2010 i 2016. blizu tome. Od 2008. godine Lafite je službeno najtraženije kolekcionarsko vino iz Bordeauxa, a cijene su nakon otvaranja kineskog tržišta doslovno eksplodirale. Unatoč ozbiljnoj korekciji 2011. Lafite i danas postiže rekordne cijene.

Na 112 hektara vinograda Chateau Lafite Rothschilda na samom sjeveru Pauillaca, koje samo uski potok Jalle de Breuil dijeli od apelacije St. Estephe, uzgaja se 70 posto cabernet sauvignona, 25 posto merlota, i po par posto cabernet franca i petit verdota zasađenog 90-tih. Zanimljivo je da Lafite u svoja vina smije stavljati i grožđe s nekoliko parcela iz St. Estephea, jer su to činili u vrijeme klasifikacije 1885.

chateau-lafite-boca

Lafite je izraz nedostižnog terroira, njihove loze rastu na debelom sloju šljunka, pijeska, ilovače i škriljca. To duboko šljunčano tlo, koje ponegdje doseže i četiri metra dubine, odgovorno je za eleganciju i senzualnost Lafitea kao i za njegovu prepoznatljivu mineralnost. Loze su prosječno stare 40 godina, dok u La Graviereu imaju malu parcelu merlota s lozama zasađenima još 1886.

Do 1,5 posto vinograda obnavlja se svake godine, a u Grand Vin nikad ne idu vina od loza mlađih od 20 godina. U vinogradima se primjenjuje strogi organski režim, s 9 hektara u biodinamičkom uzgoju. Chateau Lafite ne inzistira na optimalnoj zrelosti grožđa u berbi, već na različitim stupnjevima zrelosti optimalnima za stil njihova blenda, što omogućuje Lafiteove jedinstvene teksture, kompleksnu aromatiku, finoću i svježinu.

Jedinstvenost Lafitea je i rezultat posebnog pristupa vinifikaciji. Vina u podrumu odležavaju u 29 drvenih bačvi i 20 tankova od inoksa za cabernet sauvignon te u 17 betonskih jaja za merlot, različitih veličina, od 45 do 270 hektolitara, kako bi se vinifikacija prilagodila potrebama svake berbe, svakog dijela vinograda i svake sorte. Nakon blendanja vina odležavaju u novim bačvama od francuskog hrasta, 18 do 20 mjeseci, ovisno o berbi. Prosječna godišnja proizvodnja Chateau Lafite Rothschilda je između 15 i 20 tisuća sanduka. Drugo Lafiteovo vino Carruades de Lafite također je vrlo traženo među kolekcionarima, a vinarija proizvodi i treće vino pod apelacijom Pauillac.

chateau-lafite

Blend Chateau Lafite Rothschilda mijenja se ovisno o karakteru i kvaliteti berbe. Načelno, Lafite je 80 do 95 posto cabernet sauvignon i 5 do 20 posto merlot s malo cabernet franca i petit verdota. Berbe u kojima je Lafite bio gotovo stopostotni cabernet sauvignon poput 2013, demonstracija su sile kada je riječ o kvaliteti položaja i znanja. Postoji dosta jak konsenzus da nitko u Bordeauxu ne može proizvesti čisti Cabernet sauvignon s toliko finoće, elegancije i stila.

Kušati neke od najboljih berbi Chateau Lafite Rothschilda u Hrvatskoj na masterclassu pod vodstvom Charlesa Chevalliera jedna je od onih jedinstvenih prilika o kojima će se pričati godinama. Nakon masterclassa, Alhambra će svojim gostima predstaviti i novog chefa restorana Alfred Keller, Francuza Thomasa Braslereta, koji će prirediti večeru sa šampanjcima i vinima vinarija u vlasništvu obitelji Rotshcild. Vrhunac večere svakako će biti Tournedos s gusjom jetrom i šampinjonima uz koji će se točiti Chateau Lafite iz 1995. jedne od najboljih berbi u povijesti vinarije.

MASTERCLASS CHATEAU LAFITE ROTHSCHILD

Hotel Alhambra, Mali Lošinj

21. i 22. lipnja

Rezervirati možete OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.