Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto su lošinjske radionice velikih vina važne za hrvatsku vinsku scenu

masterclass-goriska-glavna

Alhambra i Bellevue, dva zaista vrhunska hotela na Malom Lošinju, lani su održala nekoliko zaista vrhunskih vinskih masterclassa. Među ostalim, lošinjski su hoteli bili organizirali radionice i gala večere s Opusom One i Sassicaiom. Opus One jedno je od najvažnijih kalifornijskih vina uopće. Opus One utemeljen je 1978. godine kao zajednički projekt Roberta Mondavija, osnivača modernog kalifornijskog vinarstva, i baruna Rotschilda, tadašnjeg vlasnika bordoškog Mouton Rotschilda. Opus One bio je jedno od prvih kalifornijskih kultnih vina: sredinom osamdesetih ubrajao se i među najskuplja kalifornijska vina.

U Hrvatsku je prvi put došao predkraj devedesetih, zahvaljujući vlasniku Vivata Borisu Ivančiću. Prodavao se za više od tisuću kunu za bocu, što je korespondiralo s njegovom tadašnjom svjetskom cijenom. Poslije pada Mondavijeva carstva, Opus One prešao je u vlasništvo korporacije Constellation Brands, no kvaliteta se nije srušila. Dapače, Opus i danas dobiva izvrsne ocjene, te spada među najprestižnija crna vina iz Napa Valleya. Sassicaiu u Bolgheriju, na jugu Toskane, proizvodi obitelj Incisa della Rocchetta.

Sassicaia se privatno punila od 1948. godine da bi na tržište izašla početkom s sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao jedan od prvih supertoskanaca. Godine 1978. Decanter je Sassicaiu, koja se proizvodi od cabernet sauvignona, bio proglasio najboljim claretom na svijetu. Cijene Sassicaie iz boljih berbi kreću se oko dvjesto eura.

Sasicaiu je lani u Lošinju predstavila Priscilla Incisa della Rocchetta, unuka Maria Incise della Rochette, utemeljitelja vinarije San Guido, koja proizvodi to fenomenalno vino. E sada, u Hrvatskoj je među milijun vinskih promocija koje se održavaju sve bržim tempom, gotovo teško naletjei na događaje posvećene baš najuglednijim i vrlo skupim svjetskim vinima. Osim zagrebačkog restorana Noel, koji je za prosinac već osigurao večeru šampanjerije Krug, nitko u Hrvatskoj osim Alhambre i Bellevuea, nije organizirao toliko ambicizone vinske večere i vinske radionice.

Stoga se lošinjski vinski program može smatrati zaista jedinstvenim u zemlji. Lani su, osim Opusa One i Sassicaie, na Lošinju nastupali Benvenuti s vertikalom terana, te Marjan Simčič, Edi Simččič i Movia iz Goriških brda. Zapažena je bila i radionica posvećena klasičnim malt whiskyima. Ove su godine, zasad, u ovaj jedinstveni program ušli Mouton Rotschild i toskanska Tenuta Biserno, dok sezona velikih vina na najljepšem kvarnerskom otoku počinje 22. travnja lukulovskom večerom u Alhambrinom fine dining restoranu Alfred Keller, na kojoj će se predstaviti tri najbolje plešivičke vinarije. Radi se , naravno, o Tomcu, Koraku i Šemberu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.