Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Morgan ponovo je u jako dobroj formi (a ambijent je spektakularan)

morgan-couvert

Prije desetak godina, konoba Morgan u Bracaniji kraj Brtonigle bio je jedan od najpopularnijih istarskih restorana, o kojem je pričala cijela gastronomska Hrvatska. Morgan je, naime, bio prvi restoran koji je spojio rustikalnost konobe s visoko elaboriranim kuhanjem, atraktivnim prezentacijama i vrhunskim vinima

Onda je polako počeo nestajati s radara šire javnosti, da bi se zadnjih godina vratio u formu. U subotu popodne restoran Morgan i chef Marko Morgan bili su zaista u vrlo dobroj formi. U Morganu nema riba i rakova, ali zato ima divljači, boškarina, gusjih jetara, odličnih steakova, pravih tartufa i naravno puno šparoga.

morgan-terasa

Subotnji smo ručak počeli najspektakularnijim istarskim couvertom svih vremena. Izvrsni konobar, koji zna sve o svakom detalji Morganove kuhinje i vinskog podruma, donio nam je pladanj domaćih muštardi, koje su sve redom bile jako dobre, a one od dunje i od luka upravo briljantne. Pašteta koju poslužuju uz muštarde bila je izvrsna. Ovako originalan couvert toliko nam je podigao raspoloženje, da smo postali sretni i zadovoljni prije nego što je stigla konkretna hrana. 

Koja je također bila jako dobra. Sočni carpaccio od AZRRI-jeva boškarina serviran je, hvala bogu, na sobnoj temperaturi sa slatko-slanim briošom i nježnom mladom rikulom.

morgan-mustarde
Domaće muštarde i domaća pašteta

Drugi tanjur, trio tjestenina, bio je gastronomski najuspješniji, zahvaljujući senzacionalnom raviolu punjenom gusjom jetrom. I tagliatelle sa šparogama bile su jako dobre, čvrste i aromatične, a mi smo ih još pojačali s par kao i pikantne Buršićeve bjelice.

morgan-servis
morgan-obrazi
Teleći obrazi s njokima od buče

Biftek s tartufima bio je perfektno pečen, mekan i moćan, i potpuno pokriven svježe naribanim tartufima. Nažalost, biftek su nam donijeli na hladnom tanjuru, zbog čega se vlasnik kasnije ispričao. Naposljetku, teleći obrazi s njokama od buče bili su meki, sočni i ugodni. Za deserte nam nažalost nije ostalo  mjesta.

Morgan je, zapravo, fine dining prerušen u konobu. Prezentacije su sofisticirano rustikalne, kuhanje tehnički precizno, a sastojci jako dobri do odlični.

Izbor jakih pića nadmašuje većinu istarskih konoba, tako da smo ručak završili 16-godišnjim Lagavulinom. Vinska karta je solidna, ali možda prelokalna i premlada, s tek nekoliko vina zrelijih godišta (mi smo pili Cattunarovu Crnu zemlju i Roxanichev Superistrian iz 2011.)

Servis je zaista na razini ozbiljnog five star hotela, dok je ambijent potpuno nevjerojatan. Morgan se nalazi u zaselku Bracanija na cesti između Brtonigle i Buja. Kad skrenete s ceste odmah pokraj vinarije Veralda, dolazite na makadam koji uz strminu vodi do vrha brijega, gdje se nalazi nekoliko napuštenih kamenih kuća i konoba Morgan. Do restorana se dolazi kroz idilični, mirisni, lijepo uređen vrt, a s terase puca širok pogled na vinograde, šume, ceste i naselja sve do obale. Morganova terasa jedno je od najboljih mjesta u Istri za ručkove i večere na otvorenom.

Uz još ponešto rada na detaljima (od zanimljivijih kruhova do  čišćih okusa) Morgan bi se mogao uvrstiti među četiri najbolja istarska restorana.

KONOBA MORGAN

Bracanija

HRANA 4/5  VINO +3/5  SERVIS -5/5  AMBIJENT (terasa ) 5/5

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.