Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Probali smo Matsunokijev novi meni. Foie gras nigiri morao bi postati hit sezone

matsunoki-g

Sushi s gusjim jetrima nije baš inovativno jelo. Prvi smo ga put probali u legendarnoj njujorškoj Masi prije desetak godina. No, sushi s gusjim jetrima ionako nije važan zbog moderniteta, nego zato što izaziva nevjerojatno zadovoljstvo.

Kombinacija tople gusje jetre s perfektno začinjenom rižom i vrpcom od algi, jedno je od senzacionalnijih jela koja smo probali ove godine. Ono je ultrabogato, kremasto, distinktivno i istodobno mineralno slano zbog algi.

matsunoki-foie-gras-nigiri (1)

Važnije je, međutim, što nigiri od gusjih jetara nije bio najbolje jelo sjajne večeri u Matsunokiju, japanskom restoranu lošinjskog hotela Bellevue. Zbog svoje raskošne teksture i precizne kompozicije okusa, nigiri s foie gras vjerojatno će postati glavni ovosezonski Matsunokijev hit.

Drugi u redu za tron ljetnog blockbustera u jedinom našem otočkom japanskom restoranu, svakako je dramatično luksuzni otoro, koji se topi u ustima. Ovaj najbolji komad tune s Ugljana, koji u nabavi košta milijun dolara, drži svega nekoliko hrvatskih restorana (plavoperka iz uzgajališta u srednjoj Dalmaciji uglavnom se izvozi). Ni nigiri s foie gras, ni masna plava tuna nisu najslasnija jela koja se mogu probati u Matsunokiju, zato što to počasno mjesto pripada naizgled skromnom dashiju.

matsunoki-sashimi

Dashi je glavni temeljac japanske kuhinje. Dashi se uvijek bazira na algi kombu (kelp) koja je najveći prirodni izvor umamija Matsunokijev chef Saša Pribičević dashi kuha od kombua i strugotina sušene palamide. Pa ga miješa s klasičnim temeljcem od jadranske bijele ribe, što podiže aromatičnost i ojačava tijelo.

Zatim dodaje lemongrass, korijander i limetu kao visoke, cvjetno herbalno citrusne note, da bi tu svoju verziju dashija nabildao rezancima tuninih tripica. Rezultat je najbolje jelo koje se ovaj čas može pojesti na kvarnerskim otocima, a možda i u svim hrvatskim istočnjačkim restoranima.

matsunoki-dashi

Saša Pribičević iznimno je talentirani chef, s onim važnim i rijetkim osjećajem za nijanse. U samo godinu dana Pribićević je doveo Matsunoki na razinu jedne Michelinove zvjezdice. Vinska je karta uzbudljiva, s nizom growers šampanjaca poput Larmandier Berniera, Egly-Ourieta i Erica Rodeza. Uz Pribičevićevu bi hranu bilo besmisleno točiti generička vina. Matsunoki je perfektan primjer visoke turističke gastronomije na Jadranu. Takvih je primjera bolno premalo.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Probali smo Matsunokijev novi meni. Foie gras nigiri morao bi postati hit sezone

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min