Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stvaraju li se uvjeti za turistički preporod Opatijske rivijere?

ikador-bazen-lounge

Bez vrhunskih hotela uglavnom nema ozbiljnog turizma. Opatija, grad s bezbroj prosječnih do loših hotela, najbolji je dokaz za tu tezu. Opatija, jedno od najvažnijih hrvatskih ljetovališta u nekim starim vremenima, kad su za hotelijerstvo i turizam vrijedili kriteriji sasvim drukčiji od sadašnjiih ima, dakle, previše mediokritetskih hotela koji su od Opatijske rivijere napravili mediokritetsku destinaciju za starije goste s nižim zahtjevima i limitiranim budžetima.

Opatijska rivijera do prije nekoliko mjeseci imala je samo dva vrhunska hotela: Navis i Bevandu. U kasno proljeće pridružio im se ultraluksuzni Ikador, da bi početkom srpnja bilo objavljeno kako je bremenska brodograditeljska obitelj Lürssen kupila Liburnia Riviera Hotele, vodeću opatijsku hotelsku tvrtku koja, među ostalim, posjeduje klasične hotele-palače Kvarner i Imperial.

ikador-riva-gliser1
Ikador, Ika

Ako Lürsseni, koji spadaju među vodeće svjetske graditelje luksuznih jahti s godišnjim prihodom od 8,5 milijardi eura, u idućih nekoliko godina Liburnijine hotele pretvore u raskošne međunarodno relevantne hotele, Opatijska bi rivijera mogla postati nova vruća jadranska destinacija, koja može konkurirati Rovinju.

Jer, uz luksuzne hotele sadašnji će vodeći restorani poput Plavog podruma i Johnsona, uspješnije funkcionirati. Barovi će morati prijeći na višu razinu igre, vjerojatno će ponovo procvasti clubbing, po kojem je Opatija bila poznata prije tridesetak godina, dok bi sam grad Opatija mogao postati prva hrvatska turistička destinacija za ozbiljan shopping, jer Opatija ima urbanu definiciju prilagođenu shoppingu, dok se Rovinj mora oslanjati na hotelske shopping arkade.

Naravno, potrebno je još mnogošto promijeniti kako bi Opatija poslije puno godina ponovo postala atraktivno turističko središte: od mentaliteta lokalnih vlasti i ljudi iz opatijske turističke zajednice, preko bitno drukčijeg uređenja plaža, do ukidanja onog ružnog sajmišta na gornjem dijelu Slatine. No, čini se da su se ove godine napokon počeli stvarati uvjeti za turistički preporod Opatijske rivijere.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.