Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Opatijski Liburnia Riviera Hoteli prodani su njemačkoj obitelji Lürssen, najvećim svjetskim graditeljima superjahti

peter-lurssen

Njemačka obitelj Lürssen, poznati brodograditelji iz Bremena i vlasnici najvećeg svjetskog brodogradilišta za superjahte, ovih su dana postali većinski vlasnici opatijskoj Liburnia Riviera Hotela. Vrijednost transakcije nije objavljena.

LRH je, kako piše Novac.hr, preuzet preko hrvatske tvrtke Gitone Adriatic, osnovane samo za tu transakciju. Prema podacima Zagrebačke burze, Gitone Adriatic je povezan s austrijskom kompanijom Gitone Beteiligungsverwaltungs i privatnom zakladom Holster. Prodavatelji su potvrdili sa su zaddovoljni cijenom. Obitelj Lürssen svoj portfelj već širi na hotele, zasad u Beču, a akvizicija LRH im je prva investicija u Hrvatskoj.

LHR je stara opatijska hotelska institucija koja, među ostalim, posjeduje hotele Kvarner, Imperial i Ambasador. Premda je LHR bilježio vrlo dobre poslovne rezultate, njegovi hoteli ne uživaju osobiti ugled.

Ambasador je tipičan hotel s lažnih pet zvjezdica,dok je preuređenje glasovitog Kvarnera izazvalo skandal među arhitektima i povjesničarima umjetnosti, koji su to renoviranje jednoglasno proglasili devastacijom.
Glavni problem LHR bio je nedostatak ambicija. Oni namjerno nisu željeli dizati kvalitetu svojih hotela jer su procijenili, kako nam je prije šest godina bio rekao njihov tadašnji predsjednik uprave, da pravi five star hoteli Opatiji zapravo nisu ni potrebni, ni primjereni. Tako je LHR dugoročno oštetio opatijski turizam.

Obitelj Lürssen jedno je od najvažnijih imena u maloj njemačkoj brodogradnji, sa 140 godina tradicije u biznisu. Dugogodišnji vojni kontraktori, na gradnju jahti počeli su se fokusirati početkom 80-tih kad su brodogradilište preuzeli njegovi današnji vlasnici i direktori Peter i Friedrich Lürssen. Slavni su postali početkom 90-tih, s jahtama Coral Island i Limitless. Njihove superluksuzne bespoke jahte, posebno one od 70 i 100 metara i više, zbog superiorne kvalitete i dizajna, a posebno radi poslovnog pristupa obitelji Lürssen, statusni su simbol među najbogatijim jahtašima. Nadamo se da će novi vlasnici biti značajno ambiciozniji od dosadašnjih vlasnika i menadžera LHR-a.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.