Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo što bi sve ovih dana trebali kuhati restorani koji su posvećeni sezonskoj hrani

trznice-proljece

U Plavom podrumu u subotu se sve zelenilo od šparoga, s ponešto medvjeđeg luka i mladog češnjaka, da jelovnik ne bude previše jednoličan. Nekoliko dana ranije, u Navu smo uz šparoge i mladi češnjak jeli izdanke divlje kupine i vrlo mladu blitvu (Nav kod svojih uzgajivača ima posebni, mikrosezonski kalendar povrća ) kao i slatke vrgoračke jagode. 

Zanimljivo je, međutim, da su i restoranski lanci poput Batka prihvatili sezonski pristup. Batak je u samo dvadesetak dana prodao oko 1100 porcija šparoga na roštilju. Evo liste sastojaka koje bi sezonski orijentirani restorani mogli pripremati u idućih nekoliko tjedana.

1. Smrčci

smrcci-glavna

Smrčci su možda najplemenitije i najukusnije gljive koje rastu u ovom dijelu Europe. Svježi smrčci rijetki su koliko i genijalni. Ako ih bilo gdje vidite na meniju, nemojte razmišljati ni sekundu. Smrčci su upravo ušli u sezonu.

2. Mladi grašak

atelje-skoko-zupan-grasak
Atelje Jorga Zupana

Grašak spada među rijetke vrste povrća koje zaista dobro podnose zamrzavanje, pa ga zato i u restoranima i kod kuće možemo koristiti cijelu godinu. Međutim, mladi, netom ubrani i očišćeni grašak svojom zelenom slatkoćom spada među najslasnije proljetne specijalitete.

3. Šparoge

Škampi s hollandaiseom od šparoga i šparogama, Plavi podrum

Šparoge su postale jedan od najprepoznatljivijih elemenata hrvatskog gastronomskog identiteta. Šparoge su danas popularne kao sarma, a restorani se natječu u maštovitim pristupima šparogama. Ovdje bismo skrenuli pažnju da osim divljih i vrtnih zelenih, na tržnicama možemo kupiti bijele šparoge, blažeg, neodoljivo kremastog okusa. Svježe šparoge idealna su opcija za ambicioznije restorane koji se žele razlikovati od konkurencije.

4. Bob

festa-brudet
Brudet s njokima od boba, Fešta

Bob je također dio našeg kulinarskog identiteta, koji se u restoranima koristi uglavnom kao prilog  ili pomiješan s artičokama. Bob je, međutim, idealan za čitav niz samostalnih jela, od velikih salata do tjestenina i rižota.

5. Artičoke

tac-2018-articoke
Proljetne artičoke u Taču

Artičoke je teško čistiti i komplicirano pripremati ako želimo da nam zaista dobro ispadnu, pa ih zato mnogi restorani ne drže. No, mineralni zeleno-metalni okus artičoka ne može se imitirati. Vrhunske artičoke su čisti gastro.

6. Mladi češnjak

nav-rizoto-kupina
Nav

Ljubičasto-bijeli mladi češnjak jedna je od važnijih proljetnih delikatesa, ako mu se ispravnom termičkom obradom ili kratkim kiseljenjem eliminira neugodan vonj koji dolazi od sumpornih spojeva. Pire od mladog češnjaka i aioli s mladim češnjakom samo su neke od divota koje mogu uljepšati svaki proljetni tanjur.

7. Rotkvice

rotkvice

Rotkvice su esencijalni simbol proljeća. Cijele, rustikalne, odlično idu uz roštilj i velika pečenja. Narezane na tanke ploške dat će hrskavu teksturu i vizualnu raznolikost mnogim složenijim jelima i salatama. Fenomenalno podnose kratko kiseljenje: mi ih par dana držimo u octu od čilija, s malo soli, šećera , limunove kore i ružičastog papra. Lišće rotkvica, koje se kod nas uopće ne koristi, pojačava salate, umake poput salse verde ili bilo koji zeleni pesto.

8. Jagode

noel-jagode-desert
Meringue od jagoda i svježe jagode s dulceom od bijele čokolade, Noel

Jagode moraju biti mirisne i slatke. Jagode moraju vidjeti i osjetiti sunce. Jagode se moraju jesti što svježije. Zato ne volimo zimske jagode is supermarketa koje uglavnom nisu vidjele puno sunca i predugo stoje na policama. Sada je vrijeme za vrgoračke jagode, uskoro će doći i zagrebačke, a najviše se veselimo šumskim. Restoran koji drži šumske jagode napadno se razlikuje od svoje konkurencije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.