Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZELENA FAZA PLAVOG PODRUMA Jučer smo probali niz finih jela posvećenih proljeću na Kvarneru

Prije nekoliko godina, Plavi podrum se nakon stanovitog konzervativnog razdoblja ponovno počeo gastronomski mijenjati. Svake se godine uvodi više novih, vrlo sezonskih i vrlo lokalnih recepata.

Dominantna boja tanjura na našem jučerašnjem dugom ručku bila je zelena, zahvaljujući šparogama u svim mogućim varijantama, što dovoljno govori i o sezonalnosti i o lokalnosti. Dok smo se vozili Lošinjem, Cresom i Krkom prema Voloskom, vidjeli smo niz ljudi kako uz cestu beru šparoge.

Duboko zelena juha od šparoga s repom škampa izvrstan je primjer proljetnog  Kvarnera u tanjuru: njena je tekstura postala svilenkasta zahvaljujući perfektno poširanom jaju (ispravno poširana jaja još su rijetkost u većini hrvatskih restorana).

Slična se kombinacija ponovila i u čvrstoj formi: pečeni škamp, onaj najslasniji, preliven je hollandaiseom od šparoga pa položen na kuhane šparoge.

Kako sve ne bi bilo isključivo lokalno, ukiseljene su se šparoge našle u društvu dashija i kvinoje, s kockom jako ukusne, gotovo slatkaste konfitirane palamide.

Proljeće je sletjelo i na tanjur s pečenom divljom oradom, koja je uživala u društvu dehidriranog mladog češnjaka i pečenog lista medvjeđeg luka. Prilično je impresivno  kada jelo koje sadrži dva elementa od češnjaka (medvjeđi luk je zapravo češnjak ) ni malo ne zaudara po češnjaku, nego je puno njegove herbalne slatkoće.

Kako baš sve ne bi proteklo u zelenoj boji, podsjetili smo se  parfaita od gusje jetre posluženog na tartaru od suhih smokava; ovo malo remek djelo ući će na listu klasika Plavog podruma.

Ručak smo završili poznatim, spektakularnim desertom Orašarom i jednim posve novim, jako osvježavajućim tartom od limuna. Zelena faza Plavog podruma pokazuje i volju i sposobnost za stalnim promjenama, što je iznimno važno za restoran koji će uskoro napuniti 23 godine.

Međutim, još je važnije što Plavi podrum predstavlja uzorni primjer fine dining restorana u svim svojim segmentima: od okrenutosti prema lokalnom i sezonskom, preko vrhunskih sastojaka i perfekcionističke tehničke izvedbe, do jedne od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.