Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Social Eating House ove je godine proglašen trećim najboljim restoranom u Londonu. Nije nezasluženo

social-eating-house

Social Eating House spada u grupu restorana pod vodstvom Jasona Athertona, jedne od najvećih zvijezda moderne britanske kuhinje. Atherton je kuhao u El Bulliju, a zatim godinama radio s Gordonom Ramsayem da bi 2011. otvorio Pollen Street Social, svoj najpoznatiji restoran koji je vrlo brzo dobio Michelinovu zvjezdicu. Social Eating House otvoren je 2014. u srcu Sohoa, te je iduće godine također osvojio Michelina.

SEH-ambijent

Time Out, čije je londonsko izdanje prilično pouzdano, proglasio je Social Eating House trećim najboljim restoranom u Londonu za 2018. godinu.

Social Eating House, za razliku od gastrotainment Coye gdje smo večerali noć prije, ozbiljan je i temeljit restoran. Couvert koji se sastoji od kiselog kruha s fantastično hrskavom korom i vrlo intenzivnog maslaca, najavio je kompetentnost kuhinje.

SEH-kruh
SEH-maslac

S dnevnog smo menija zatim izabrali dimljenu pastrvu iz Hampshirea s kremom od dimljenog avokada i kiselicom posluženu s prepečenim kruhom rezanim tanko kao papir, i bakalar pečen na smeđem maslacu s celerom pečenim u soli. S a la carte menija naručili smo salatu od sirovih gljiva s marmeladom od ljubičastog luka i ovčjom ricottom, te oslića s kremom od tamarinda i umakom od smeđeg maslaca i moždine.

SEH-salata-gljive
Salata od sirovih gljiva s ricottom, pireom od vrganja i marmeladom od luka

Pastva je bila vrlo dobra, divlje bilje i dimljeni avokado odlično su balansirali okuse dimljene ribe, a salata od gljiva bila je naprosto fenomenalna. Marinirani vrganji i lisičice spojili su svoje šumske arome s laganom kiselinom, koja je opet odlično komunicirala s kremastošću ricotte i slatkoćom luka. Svaki pojedini sastojak ovog naizgled jednostavnog a zapravo vrlo kompleksnog jela zasebno je obrađen i pažljivo složen u briljantnu cjelinu, koju ćemo dugo pamtiti.

SEH-pastrva
Domaća sušena i dimljena pastrva s dimljenim avokadom i kiselicom
SEH.tost

Bakalar je imao gotovo agresivan okus, lijepo ublažen nježnim i bogatim umakom od celera ali u cijelom tom nažalost neimpresivnom jelu najukusniji je zapravo bio komad pečenog celera. Zato je debeli, sočni file oslića pokazao zašto oslić spada među najplemenitije bijele ribe.

SEH-oslic
Oslić s tamarindom, smeđim maslacem i moždinom
SEH-sir
SEH-chutney
Domaći chutney od ljuto začinjenih grožđica i kruške

Social Eating House kuha velemajstorski u žanru koji je najlakše usporediti s Noelovim (Noelove su prezentacije atraktivnije, ali su okusi u Social Eating House supstancijalniji).

Social Eating House nacionalni je fine dining restoran s vrlo dobrom do izvrsnom hranom, odličnim servisom, te dobrom, ali možda previše frankofilskom  vinskom listom na kojoj se, međutim , našao i jedan Bolfanov rizling za točno 36 funti.

Interijer je topao i neformalan, s dominantnim drvom i s puno pozitivne, tople energije. Radi se zaista o jednom od vodećih predstavnika nove generacije londonskih restorana. Predjela, glavna jela, dvije čaše Gusbourne pjenušca, malu selekciju engleskih sireva, bocu Buccijevog verdichia i dvije boce vode platili smo 177 funti (1430 kuna).

SOCIAL EATING HOUSE

Poland Street 55, London

HRANA +4/5  VINA 4/5  AMBIJENT +4/5  SERVIS +4/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.