Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo prva ovogodišnja, prije dva dana isprešana ulja. Naravno da su genijalna.

U Istri je ovih dana počela berba ranih sorti maslina. Ulja se već naveliko prešaju, a u nedjelju smo imali iznimni privilegij kušati prva ovosezonska buteljirana ulja. Na ručku u izvrsnom restoranu Pergola u Zambratiji probali smo Novum velike tvrtke Mate, koja posjeduje oko 30 tisuća stabala maslina sve je prisutnija na hrvatskom tržištu. Matin je Novum isprešan u petak, odmah buteljiran, sa senzacionalno visokim sadržajem fenola.

Novum, kojeg Mate pušta na tržište već nekoliko godina, cuvee je frantoia, pendolina i picholinea. Ulje je u sadašnjoj fazi neonski zeleno, bojom najviše podsjeća na absint. Na mirisu je jako biljno, šparogasto i papreno ali nipošto preagresivno, dok je na okusu ugodno gorkasto i pikantno.

pergola-mate-novum1

Riječ je o fenomenalnom proizvodu kakvih bi trebalo biti što više na tržištu, jer seksepil mladog maslinova ulja predstavlja jedan od najnevjerojatnijih užitaka u svijetu hrane. Ovdje valja reći da i braća Chiavalon komercijalno buteljiraju mlado ulje pod etiketom Mlado, dok ga Meneghetti poslužuje u svom restoranu u velikim bocama nalik na vinske.

pergola-ulje

Osim moćnog Matina Novuma, u Pergoli smo probali i restoransko mlado ulje, koje dolazi iz malog obiteljskog maslinika, i koje je također ostavilo izvrstan, jako ekspresivan dojam. Mlado maslinovo ulje jednako je snažan razlog da odete u Istru kao i sezona bijelih tartufa. Još je važnije to što bi se mlado ulje moralo početi masovnije izvoziti, jer je riječ o jednom od najuvjerljivijih veleposlanika hrvatske gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.