Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izišao je Michelin za London. Šest novih restorana sa zvjezdicom i trijumf chefice Clare Smith

michelin-london
U londonskom Odeon BFI Imaxu u ponedjeljak je predstavljeno novo izdanje Michelina za Veliku Britaniju i Irsku. Zvjezdice je dobilo šest novih londonskih restorana, pet restorana izbrisano je iz vodiča, svi restorani s dvije zvjezdice osim Marcusa obranili su status, a restoran Core Claire Smith, najbolje chefice na svijetu prema izboru World’s 50 Best Restaurants dobio je drugu zvjezdicu, kao i Kitchen Table at Bubbledogs. The Ledbury, u kojemu je hrvatski chef Matija Bogdan upravo preuzeo poziciju chefa za istraživanje i razvoj zadržao je dvije zvjezdice, što znači da ni ove godine nije dobio treću koju mu već neko vrijeme predskazuju. Ovo je trenutni Michelin poredak u Londonu.

NOVI ULAZI

Brat

brat-michelin
Restoran Tomosa Parryja dobio je zvjezdicu nakon samo šest mjeseci rada, čime je Michelin htio pokazati da se trudi prilagoditi novoj stvarnosti na svjetskoj restoranskoj sceni. Brat je kolokvijalni lokalni izraz za romba. Kuhaju velšku hranu s baskijskim utjecajima i sezonskim lokalnim namirnicama koje pripremaju na otvorenoj vatri.

Ikoyi

ikoyi
Ikoyi je otvoren u srpnju 2017. Glavni chef Jeremy Chan i direktor Iré Hassan-Odukale kažu da je njihov restoran “platforma za predstavljanje snažnih, hrabrih menija koji slave sezonalnost s osjećajem drame.” Puno začina, “kontrast elegancije i balansa s neustraživim uživanjem u okusima sezona.”

Sabor

sabor

Nieves Barragan i José Etura

Sabor na španjolskom znači okus. Osnivači Nieves Barragan i José Etura kažu da je njihov restoran “putovanje od andaluzijskih tapas barova kroz kastiljanske asadore do galicijskih ribljih gostionica.” Sabor se sastoji od šanka i bara u prizemlju i El Asadora na prvom katu.

Hide

hide

Još jedan rekorder u Mayfairu, s Michelinovom zvjezdicom u manje od šest mjeseci od otvaranja. chef Ollie Dabbous zvjezdicu je već dobio 2012. za svoj restoran Dabbous. Hide je join venture s Hedonism wines. Rade sezonska jela “suzdržano i s finesom, bilo da je riječ o doručku, ručku, popodnevnom čaju ili večeri. Posebno su ponosni na vinsku listu za koju tvrde da je najsveobuhvatnija u Velikoj Britaniji. Restoran se proteže na tri kata s pogledom na Green Park.

Leroy

leroy
Ista ekipa koja je 2017. dobila Michelina za restoran Ellory (zatvorili su ga u ožujku) ponovno je dobila zvjezdicu za Leroy. Predstavljaju se kao restoran koji njeguje “jednostavnost i okuse, dobro promišljenu ali nenametljivu hranu”.

Roganic

roganic
Chef Simon Rogan Roganic je prvi put otvorio 2011. kao pop-up restoran, nakon što je već imao dvije zvjezdice za svoj restoran L’Enclume. Neki elementi iz L’Enclume pojavljuju se i u Roganicu. Riječ je o “progresivnom, maštovitom kuhanju isključivo s najsvježijim i najboljim namirnicama od najboljih proizvođača iz cijele Velike Britanije” među kojima je i chefova farma.

TRI ZVJEZDICE

Alain Ducasse at The Dorchester
The Araki
Restaurant Gordon Ramsay

DVIJE ZVJEZDICE

Core by Clare Smyth
Kitchen Table at Bubbledogs
Claude Bosi at Bibendum
Dinner by Heston Blumenthal
Le Gavroche
The Greenhouse
Hélène Darroze at The Connaught
The Ledbury
Sketch (The Lecture Room and Library)
Umu

JEDNA ZVJEZDICA

Alyn Williams at The Westbury

Amaya
Angler
Aquavit
L’Atelier de Joel Robuchon
A. Wong
Barrafina (Soho)
Benares
Bonhams
Brat – novi ulaz
Celeste
Chez Bruce
City Social
Clove Club
Club Gascon
Le Dame de Pic
Elystan Street
Fera at Claridge’s
Five Fields
Galvin La Chapelle
Galvin at Windows
The Glasshouse
The Goring (Dining Room)
Gymkhana
Hakkasan Hanway Place
Hakkasan Mayfair
Harwood Arms
Hedone
Hide – novi ulaz
Ikoyi – novi ulaz
Kai
Kitchen W8
Leroy – novi ulaz
Locanda Locatelli
Lyle’s
Marcus – izgubio jednu zvjezdicu
Murano
The Ninth
Petrus
Pied a Terre
Pollen Street Social
Portland
Quilon
Roganic – novi ulaz
Ritz Restaurant
River Cafe
Sabor – novi ulaz
St. John
Seven Park Place
Social Eating house
The Square
Story
Texture
Trinity
Trishna
La Trompette
Veeraswamy
Yauatcha Soho

IZBRISANI IZ VODIČA

Ametsa with Arzak Instruction
Jamavar
Lima Fitzrovia
Outlaw’s at The Capital
Tamarind


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.