Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Aperitivo bar otvara prvo natjecanje za koktel koji će postati hrvatski moderni klasik

aperitivo-natjecanje

Domaća koktel scena iz mjeseca u mjesec ubrzava tempo, a događanja koja nam se smiješe u skoroj budućnosti najavljuju vruću koktel jesen i još bolju zimsku sezonu. Ako ste u zadnjih par tjedana na društvenim mrežama zamijetili fotografije luksuznih crnih omotnica koje su dobili barmeni i barmenice diljem Hrvatske, riječ je o jednom od novih barskih projekata u režiji barmena iz zagrebačkog AperitivaKruna Rozića i Ivana Mandarića.

Ovaj dinamični duo je osmislio i u svom matičnom baru organizirao izbor za moderni hrvatski klasik. Croatian modern classic 2018. želi odabrati koktel koji će biti dovoljno prepoznatljiv i dovoljno jednostavno izvediv da bude implementiran u karte barova koji su potvrdili sudjelovanje. Jednom kada pobjednik bude objavljen i promoviran pretpostavka je da će njegova rasprostranjenost biti i veća.

https://www.facebook.com/aperitivozagreb/photos/a.803971646394561/1063160843808972/?type=3&theater

U vrlo precizno raspisanim pravilima, natjecatelji su limitirani na sastojke koji su dostupni u lokalnoj nabavi i koji ne zahtijevaju dodatnu obradu – pa tako ne dolaze u obzir infuzije, fermentacije i slične tehnike koje mogu dati različite rezultate, ali i učiniti izradu koktela kompliciranom. Unatoč uvjetu dostupnosti sastojaka, ovo natjecanje nije sponzorirano od strane proizvođača alkoholnih pića kako je običaj većine sličnih formata. Kokteli smiju imati maksimalno 5 sastojaka ne uključujući dekoraciju, a čaše su zadane u standardnim gabaritima (coupe, highball, mini highball i tumbler).

U suđenju na samom natjecanju koje će svoju završnicu imati u Aperitivu 22. listopada, barmenima domaćinima će se pridružiti kolege sudci Marijan Maksan i Saša Lovrenščak te Mišel Posavac kao tehnički sudac.

Barovi koji su do sada potvrdili uvrštavanje ovog misterioznog koktela na svoje karte su zagrebački Aperitivo, Dežman Mini, Dežman, Swanky, Hemingway, Papa’s, Oxbo, Esplanade Lounge, Noel, Bastai Zuu Bar, dubrovački Hilton Imperial i One Suite Lokal, splitska Bokamorra, hvarska Ka’Lavanda i vinkovačka Manufaktura.

“Osnovna ideja iza ovog natjecanja”, rekao nam je Rozić, “jest da se u rapidnoj ekspanziji ove turizmu jako zanimljive industrije malo stane na loptu i posveti klasičnom umijeću spravljanja finih pića i da se kolegama podsjeti da je poznavanje postojećih sastojaka temelj koji je potrebno savladati prije korištenja kompleksnih futurističkih tehnika”. Iz naše je perspektive ovo hvale vrijedna inicijativa i sjajan prostor za učenje i razmjenu znanja i vještina što će zasigurno doprinijeti kvaliteti ponude u trenutnim i budućim koktel barovima.

 

Vedran Gulin je barmen, osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.