Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KISELO, SLATKO, REGIONALNO Krajem rujna počinje prvo hrvatsko-srpsko natjecanje barmena u whiskey souru

sour-supercall-suci

Prvi službeni zapis o whiskey sour koktelu datira od prije gotovo 150 godina, Whiskey Sour prvi je put spomenut 1870. godine u Waukesha Plain Dealeru, novinama iz američke države Wisconsin. Kao i mnogi drugi klasici, svoju popularnost potvrđuje kroz stoljeća i osvježava generacije ljubitelja koktela.

Osnovni recept se obično sastoji od burbona, limunovog soka, šećera i bjelanjka, a varijacije u dodacima i zamjenskim sastojcima su nebrojene. Ne postoji koktel bar na svijetu koji u svojoj ponudi nema bar neku sour varijantu. Iako ga možete piti u bilo koje doba godine, 25. kolovoza je njegov službeni dan – ujedno i datum kada je počelo zanimljivo novo natjecanje u organizaciji regionalnih predstavnika Brown Formana.

whisky-sour

Sour Supercall by Gentleman Jack je prvo regionalno koktel natjecanje koje u finale, na isto mjesto, dovodi predstavnike Hrvatske i Srbije – zemalja iz regije koje očito jedine imaju donekle razvijenu koktel scenu. Na temelju prijava koje očekuju do 25. rujna, žiri će odabrati po 10 predstavnika iz svake zemlje, a onda ih i obići u njihovim barovima kako bi odabrali finaliste. Na finalu u Zagrebu koje će se održati krajem listopada susrest će se po 4 predstavnika obje zemlje i po prvi puta odmjeriti snage na istom događaju.

Za stručni sud, u obje faze natjecanja, biti će zaduženi Filip Lipnik (Brand Ambasador za Brown Forman u Hrvatskoj), Juraj Kozma (Kultura bar Beograd) i Filip Pleteš (Coca-Cola Helenic), a jedini uvjeti koje natjecatelji osim moraju zadovoljiti su autorski twist klasičnog whicky sour recepta i korištenje Gentleman Jacka.

Većina brandiranih natjecanja koja smo do sada u Hrvatskoj vidjeli je internacionalnog karaktera pa bi se sa nacionalnog finala jedan natjecatelj plasirao na internacionalno koje bi se obično održalo u nekoj. od svjetskih metropola daleko od Hrvatske. Ovakav sistem je sjajan za pojedinca koji predstavlja zemlju, ali su istovremeno publika i ostatak lokalne zajednice zakinuti za direktnu usporedbu sa drugim barmenskim zajednicama. Veselimo se prilici da vidimo najbolje od najboljih iz ove dvije, regionalno najaktivnije zemlje, ali i da usporedimo način rada i razmišljanja nekih novih mladih nada za koje se nadamo da će se probiti u finale.

Gentleman Jack ovim projektom mijenja paradigmu koktel natjecanja u regiji u trenutku kada se regionalna suradnja već budi kroz barmenska gostovanja, ali i sve češće sezonske poslove srpskih barmena na hrvatskoj obali.

 

Vedran Gulin je osnivač Zagreb Cocktail Weeka i autor koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.