Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su najjeftiniji restorani s Michelinovim zvjezdicama na svijetu

Liste restorana s Michelinovim zvjezdicama obično povezujemo s visokim cijenama. S novim tržištima i Michelinovom otvaranju prema uličnoj hrani i neformalnijim restoranima, međutim, raste broj mjesta na kojima se hrana s Michelinovim zvjezdicama može jesti po zaista prijateljskim, ponekad i niskim cijenama. Servis Traveloka pročešljao je Michelinove vodiče i sakupio podatke iz svjetskih gradova čiji su restorani ocijenjeni u vodiču, i sastavio listu najjeftinijih Michelinovih restorana na svijetu. Cijelu listu pogledajte OVDJE. Donosimo prvih deset mjesta na Travelokinom popisu s cijenama menija ili ručka/večere. Svi navedeni restorani imaju po jednu Michelinovu zvjezdicu

1. Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, Singapur – 14 kuna

liao-fan-hawker

Michelin je 2016. prvi put dodijelio zvjezdice uličnim prodavačima hrane. Dvojica hawkera iz singapurskog Chinatowna, Hill Street Tai Hwa Pork Noodles i Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, dobili su po jednu zvjezdicu. Chan Hon Meng je postao svjetski poznat ali nije promijenio cijene i nastavio je raditi svaki dan kao i prije Michelina.

2. Tim Ho Wan, Hong Kong – 24 kune

tim-ho-wan

Restoran koji poslužuje najbolji dim sum u Hong Kongu dio je restoranskog lanca Tim Ho Wan koji su 2009. osnovali lokalni chefovi Mak Gui Pui i Leung Fai Keung. Od prvoga dana njihova je ideja  posluživati svježa a la carte jela po najpristupačnijim mogućim cijenama kako bi svi mogli jesti vrhunsku hranu.Tim Ho Wan danas radi u 45 lokala u Aziji, Americi, Australiji, Kambodži, Vijetnamu i Japanu.

3. Hamo, Seul – 45 kuna

hamo

Hamo se predstavlja kao restoran specijaliziran za jinju stil, poznat po gyobang  jelima koja potječu iz raskošne kulture aristokratskih banketa. Njihov forte su zaboravljeni jinju bibimbap, nekad najcjenjeniji i druga lokalna jela Gyeongsangnam-doa.

4. Chugokusai S. Sawada, Osaka – 62 kune

chugokusai-sawada

U ovom restoranu bave se japansko-kantonskom kuhinjom. Primjerice, spajaju morske namirnice iz Nagasakija s kineskim povrćem i kantonskim tehnikama kuhanja. Potpisno jelo je Hrskava Kaoridori piletina iz Tochigija.

5. Jay Fai, Bangkok – 77 kuna

jay-fai

Legenda bangkoške ulične kuhinje, Jay Fai (pravi imenom Supinya Jusunta) kredibilitet je stekla vrhunskim namirnicama, posebno ribom, i sjajnim karakternim jelima poput khai jeaw poo omleta od rakovica, woka s rakovicom i curryjem i nadasve vrhunskim sastojcima. Jay Fai kuha od djetinjstva, a jučer je prvi put kuhala u Europi, u Kopenhagenu na simpoziju MAD.

6. Ginza Ibuki, Tokio – 81 kuna

ginza-ibuki

Diskretni restoran u Ginzi postao je poznat kao mjesto gdje jedu insajderi, ljudi koji znaju. U Tokiju se proslavio jednotavnim kuhanjem s najboljim sastojcima. Najpoznatije njihovo jelo je Katsuo no Warayaki, tataki od palamide zapečen na slami.

7. Three Coins, Taipei – 83 kune

three-coins

Three Coins spaja jednostavne ulične formate, sofisticirnao kuhanje i imidž hip mjesta. Three Coins nije skromno mjesto. U raskošnoj staklenoj zgradi, ukrašen je golemim kaligrafskim slovima, restoran svojoj aspirantskoj publici prodaje klasičnu kantonsku kuhinju s malo tajvanskih utjecaja. Među najpoznatijim jelima su pekinška patka koja se poslužuje s integralnim kruhom, abalone kuhan na pari sa sušenim rajčicama i pileća juha s uljem od sjemenki gorkog čajevca.

8. Lao Zheng Xing, Šangaj – 93 kune

lao-zheng-xing

Jedan od najstarijih restorana u Šangaju neprekidno radi još od dinastije Qing. Osnovan 1862. godine Lao Zheng Xing je pravi narodni restoran, koji je s vremenom postao okupljalište političara, celebrityja i turista. Restoran se i dalje dosljedno bavi Benbangom, autentičnom šangajskom kuhinjom poznatom po stotinama ribljih jela, karakterističnoj crvenoj boji hrane i jelima poput you bao xia (kozica u woku) ili caotou quanzi (pečenim svinjskim filekima posutima alfalfa klicama). Godine 2016. bili su jedan od samo četiri restorana koji su dobili Michelinovu zvjezdicu u Šangaju. Nisu znali ni da je Michelin u Šangaju ni da su dobili zvjezdicu, što su u vodiču shvatili kad se nitko iz restorana nije pojavio na ceremoniji dodjele zvjezdica.

9. L’Antic Moli, El Casteli (Španjolska) – 106 kuna

antic-moli

Chef Vicent Guimerà otvorio je L’Antic Molí 2004. na kranici Katalonije i Valencije. Guimerà kuha s najsvježijim dnevnim namirnicama iz okolnih sela, na koje primjenjuje tehnike visoke kuhinje. Kuhinja afirmira lokalnu tradiciju, spektakularizirajući je u jelima poput brancina koji se osmozom obogađuje planktonom ili fileka od kozlića s aromatičnim biljem. Niske cijene, 40 i 60 eura za tasting menije dio su Guimerina etosa a meniji su podijeljeni u biciklističke etape koje Guimerà kao strastveni biciklist redovito vozi oko El Castelija.

10. Al’s Place, San Francisco – 115 kuna

als-place

Zabava, opuštenost, druženje, beskrajni ručkovi i večere, dobra muzika, komunalni stolovi…kad je chef Aaron London otvarao restoran u Mission districtu ključna riječ bila je zajednica. Iza te tople neformalnosti, koju čine i vrlo pristupačne cijene, pomno je organizirana operacija i ozbiljno kuhanje koje Al’s Place čine svojevrsnom anomalijom na nabrijanoj restoranskoj sceni San Francisca. London je restoran otvorio s minimalnim budžetom, uz konkurenciju iza koje stoje investitori s milijunima dolara, restoran je razvijao snalazeći se u ograničenim uvjetima, koje je, međutim, smatrao prednošću. Zato što je bio mali i nije imao novaca, primjerice, izgradio je mrežu vrhunskih proizvođača hrane s kojima surađuje po posebnoj politici cijena. S top namirnicama, eklektičnim jelima i otkačenom atmosferom, Al’s Place nije mogao proći nezapaženo. Hotspot je postao 2014. godine kad ga je utjecajni Bon Appetit proglasio najboljim novim restoranom u Americi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.