Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 najboljih jadranskih chefova za 2018. godinu

chefovi-2018-1

Ljeto ulazi u drugu, zasad skoro podjednako vruću polovicu. Iako se svjetlost u kolovozu ne da, vrijeme je da se sezona počinje zaokruživati. U jednu od važnih bilanci ovoga ljeta svakako spadaju i dometi jadranskih chefova. Na ovoj razmjerno kratkoj i vrlo diskriminativnoj listi najboljih kuhara s mora, nema chefova konzultanata, nema chefova pop-up restorana kao ni onih kuhara za koje se može osnovano smatrati da su u pojedini restoran došli odraditi samo jedno ljeto. Odlučili smo se na chefove čiji je rad označen ne samo talentom, nego i kontinuitetom.

1. David Skoko -Batelina, Rudolf Štefan – Pelegrini

batelina-kandidati

David Skoko, štogod mislili o pojedinim značajkama Bateline, iz godine u godinu priprema najekspresivnija jela od jadranskih riba, koja smo ikad probali. Osim što briljantno reže, marinira i kuha, Skoko pokušava uspostaviti visoku lokalnu kuhinju od riba niže cijene, trudi se uvesti alge u hrvatsko restoransko kuhanje te nastoji širiti tehnička znanja i iskrenu strast prema autentičnoj hrani gdje god ga pozovu. Da je rođen u Lyonu a ne u Istri, Skoko bi možda imao tri Michelinove zvjezdice. Ovako ima samo preporuku.

Rudolf Štefan najvažniji je hrvatski chef i jedini dovoljno organizirani vizionar hrvatske restoranske industrije. Njegov međunarodni projekt Chef’s Stage, za domaću je gastronomiju važniji od većine poteza Ministarstva turizma unatrag petnaestak godina, a njegov meni za 2018. sadrži pojedina zaista briljantna jela, koja će trajno redefinirati dalmatinsku kuhinju

3. Hrvoje Zirojević – Laganini

zirojevic-bono-2018

Zirojevićev talent za pripremu sirove ribe natječe se sa Skokinim, premda je Zirojevićev stil bitno konzervativniji. Sama činjenica da Zirojević već godinama in the middle of nowhere, na Palmižani, održava vrhunski fine dining restoran kao Laganini, vrijedna je najvećeg respekta. Hrvoje Zirojević sasvim je sigurno najvažniji dalmatinski kuhar južno od Šibenika.

4. Ante Udovičić – Lemongarden

lemongarden-ante-udovicic

Chef Udovičić tehnički je perfektan, visoko koncentriran i zaista maštovit u slaganju okusa i tekstura. Udovičić je još i uvjereni perfekcionist, pa je tako na Braču, suverenom carstvu mediokritetske hrane, s Lemongardenom uspio uspostaviti fine dining restoran dostojan viših kriterija Azurne obale.

5. Danijel Đekić – Monte

monte-djekici

Gospodin Danijel Đekić iz sezone u sezonu kuha sve modernije. Premda je njegov forte čisti hedonizam, jer je Monte dizajniran da gostima pruži lako razumljivo zadovoljstvo, ove je godine Monteovo kuhanje bitno supstancijalnije i spektakularnije nego lani. Đekić će, sigurni smo, i 2019. zadržati jednu zvjezdicu, a ne bi nas čudilo da dobije i drugu

6. Fabricio Vežnaver – Pergola

veznaver-pergola

Fabricio Vežnaver je vjerojatno najmaštovitiji istarski chef, koji se suvereno kreće među globalnim utjecajima na istarsku kuhinju, od onih dalekoistočnih do klasičnih i modernih francuskih. Nadamo se da su Michelinovi inspektori ove sezone Pergolu uzeli u razmatranje za zvjezdicu.

7. Marijo Curić – 360

marijo-curic (1)

Chef jedinog dubrovačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom po definiciji zaslužuje mjesto na listi najboljih jadranskih kuhara. Gospodin Marijo Curić radio je još u praverziji 360, restoranu Gil’s, što ga je vodio francuski kuhar Gilles Camilleri,

8. Melkior Bašić – Alfred Keller (Alhambra)

melkior4 copy

Kad ne brine za apetite i ukuse gostiju najskupljeg i najboljeg kvarnerskog hotela, Melkior Bašić studira tehnike Magnusa Nilssona i drugih velikih chefova. Fine dining na otoku nužno je teška disciplina, a kod Bašića vidimo još veliki prostor za napredak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.