Mikrovodič kroz restorane Zapadne Istre, za posjetitelje ATP turnira u Umagu

Umaški teniski turnir, koji je igrački gledajući pamtio bolja vremena, uvijek je sadržavao bogati gastronomski i vinski program. Osim gastroprezentacija na licu mjesta, sponzori umaškog ATP-a svoje goste redovito vode u najbolje obližnje restorane i vinarije. Mi smo, pak, za teniske fanove koji će ovaj vikend provesti u Umagu pripremili restoranski mikrovodič kroz Zapadnu Istru, gastronomski možda najambiciozniji dio Hrvatske izvan Zagreba.
Ovdje valja spomenuti da bi umaški gosti trebali ignorirati gradske restorane, jer u Umagu nema ni dobrih restorana kao ni dobrih hotela, dok u krugu od pola sata vožnje postoji barem desetak zaista zanimljivih i vrijednih restorana koje smo ovdje razvrstali abecednim redom.
1. Badi, Lovrečica
Badi priprema vrhunsku robu iz mora, koristeći ponešto tehnika iz fine dininga, pa smo njegov aktualni stil nazvali fine basic. Školjke ribe i rakovi zaista su jako dobri, a vinska je lista neobično inteligentna. Preporučujemo šampanjac Drappier po izvrsnoj cijeni i Damjanićev šampionski bijeli cuvee Clemente
2. Čok, Novigrad
Čok je tradicionalni, donekle starinski ali definitivno vrhunski riblji restoran u centru Novigrada. Lani smo ondje pojeli izvrsnog brancina kuhanog na pari.
3. Damir & Ornella, Novigrad
Damir i Ornella već dvadesetak godina rade jednu te istu stvar, ali to rade dobro. Riječ je o preciznom i atraktivnom filiranju sirove ribe za stolom, i posluživanju filea s puno limunova soka koji kuha ribu. Među vjerne obožavatelje spadaju veliki vinar Gravner i izvrsni uljar Belić.
4. Giovanni, Antenal kraj Novigrada
Giovanni je relativno jeftina gostionica odmah iznad ušća Mirne, gdje se kuha domaća hrana u dobrom smislu te riječi. Posebnu atrakciju čine milijuni trofeja olimpijskog streljačkog šampion Giovannija Cernogorza, čija obitelj vodi ovaj beskrajno simpatični restoran.
5. Marina, Novigrad
Marina Gaši princeza je kreativne kuhinje u zapadnoj Istri. Njena su jela katkad izvrsna, katkad manje uspjela, ali uvijek puna karaktera. Mislimo da bi gospođa Gaši trebala upisati CIA -u i dignuti svoje kuhanje na Michelinovu razinu.
6. Morgan, Brtonigla
U proteklih petnaestak godina Morgan je imao puno uspona i padova, ali je u zadnje vrijeme, čini se, ponovo u formi. Za one koji ne znaju, radi se o srčanoj, žestokoj mesnoj kuhinji.
7. Pergola, Zambratija
Pergola je definitivno jedan od najboljih i najuzbudljivijih istarskih i hrvatskih restorana. Chef Fabricio Vežnaver već je davno trebao postati velika nacionalna kuharska zvijezda. Aktualni degustacijski meni obuhvaća, među ostalim, sendvič od škampa sa želeom od naranče, tunu s dinjom i jakovske kapice sa smokvama.
8. Primizia, Brtonigla
Primizia je simpatičan, jednostavan bistro obitelji Fernetich u centru Brtonigle, gdje smo svojedobno pojeli jednu od najboljih fritaja sa šparogama i pršutom.
9. San Rocco, Brtonigla
San Rocco je uvjerljivo najvažnija gastronomska i hotelska institucija zapadne Istre. San Rocco je prvi u zapadnoj Istri postavio visoke ugostiteljske standarde, koje stalno unapređuje. Među ostalim, San Roccova sofisticirana kuhinja pouzdano je carstvo zaista vrhunskih tartufa. Ugođaj kraj bazena s pogledom na maslinike zna biti bajkovit.
10. Toni, Zambratija

Paolo Paoletić
Toni je konvencionalni riblji restoran s chefom Paolom Paoletićem u veteranskim godinama, gdje smo lani više nego dobro jeli. Još pamtimo fantastičnog romba iz pećnice. Toni se može pohvaliti najšarmantnijom hostesom u Istri, uvijek nasmijanim samojedom Obijem.