Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Navisu smo pojeli jednog od najrasplivanijih kovača ove godine

navis-sanpjer

Opatijski je Navis početkom sezone krenuo u modernističkom smjeru, pa je na meni, pod vodstvom mladog chefa Tina Sinožića, stavio čitav niz hrabrih jela, od kojih su neka, poput sabljarke s foie gras (inspirirane Arzakom) neobično dobro uspjela. Danas smo se, pak, odlučili na konzervativniju verziju Navisova kuhanja, koja se temelji na isticanju čistoće ulaznih sastojaka.

Sirovi škampi, tek blago marinirani u maslinovu ulju, narančinom i limunovom soku, bili su očekivano izvanredni. Očekivano zato, što smo ih vidjeli žive. Jedan je pogled bio dovoljan da se zaljubite u najplemenitiju kvarnersku životinju.

navis-skampi-sirovi

navis-skampi

Šanpjero je, međutim, bio neočekivano izvanredan. Ove smo sezone pojeli pretjeranu količinu kovača i škrpina. Neke su ribe bile presušene, neke očigledno smrznute, a neke vjerojatno svježe i korektno pečene, ali se osjećao nedostatak onog specifičnog okusa i teka karakterističnog za baš najbolju ribu. Današnji, snježnobijeli, sočni Navisov kovač uvrstio se u usku skupinu najfinijih naših ovogodišnjih riba, skupa s vrhunskim primjercima iz Rivice, Plavog podruma, Cigalea i Orsan Gverovića.

navis-kamenice

Kad pojedete takvo što, nježno, ukusno i rasplivano kao da je do maločas boravilo u moru, lako je zaboraviti na elaboriranu hranu (premda se radi o žanrovima koji se ne isključuju). Navisov restoran, koji se u utorak oko ručka našao pod udarom gostiju rastjeranih s plaže zbog juga i žestokog pljuska, sada bi trebao početi raditi na fine tuningu: blitva se ne smije servirati u lokvi vode, a odresci foie gras moraju biti očišćeni od doslovno svake žliice. No, neovisno od ovih primjedbi, koje nije teško ispraviti, ovogodišnji Navis značajan je doprinos kvarnerskoj gastronomiji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.