Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Foie gras s dimljenom sabljarkom apsolutni je hit na novom Navisovom jelovniku

navis-sabljarka

Opatijski Navis jedan je od najboljih hotela na Kvarneru. Sjajno dizajniran, za zaista luksuzno opremljenim sobama (šampanjci i gin Mare u minibaru), s impresivnim pogledima na Kvarner i s neodoljivim doručkom na kojem se služe kamenice i gosti si sami mogu rezati pršut. Navis ,međutim, u prijašnjim godinama nije bio gastronomski na razini ostalih svojih segmenata: sastojci Navisove kuhinje uvijek su bili prvorazredni, no priprema i prezentacija doimali su se pomalo anakrono. 

Stoga nas je novi Navisov meni, koji smo probali u četvrtak popodne, ne samo ugodno, nego baš dramatično iznenadio. Jelo iz naslova, očigledno inspirirano velikim Arzakom, primjer je novog, ambicioznog i smjelog Navisova odnosa prema gastronomiji.

Torchon od gusje jetre isprepliće se s kriškama blago dimljene tune; jelo je polegnuto u ponešto preslatkom umaku, kojem komadići smokava daju dodatnu aromatičnost, dok kriške Granny Smith osiguravaju hrskavost i svježinu. Uz malo više kiseline u umaku, ova neobična kombinacija morala bi postati apsolutni bestseller. Foie gras s dimljenom sabljarkom očigledni je statement novog Navisova jelovnika. No, i neka druga jela koja smo probali zavređuju ozbiljnu pozornost. To prije svega vrijedi za naizgled jednostavnu tjesteninu sa škampima i divljim šparogama koja se, međutim, pokazala skoro briljantnom zbog tri razloga. Prvo, radi jakog i čistog okusa temeljca od škampa. Drugo, zbog perfektne teksture i optimalne gorčine šparoga, koje su kontrirale slatkoći škampa. I treće, zbog precizno kuhane kućno izrađene tjestenine.

Vrlo visoke standarde za novu Navisovu kuhinju postavio je i odlično pečeni file orade: sočno meso i hrskava koža, koja nije kontaminirana nikakvim umakom (ribu pečenu na koži ne smije se prelijevati umakom), pokazala je da novi Navisov chef, mladi Tino Sinožić ima nježnu ruku, kad je riječ o ribama.

Novi Navisov meni sadrži još nekoliko jako zanimljivih jela poput gnuda s raguom od sipe, kao i ponešto klasika poput wagyua, južnoameričkih steakova, foie gras sa svježe naribanim tartufima, te velike škampe i puno svježe ribe. Navisova kuhinja sada mora raditi na nizu detalja, koji. će u potpunosti realizirati veliki potencijal novog njihovog jelovnika. Vinska karta prilično je kompetentna, s posebnim poglavljem oranža, koje obuhvaća i Gravnera i Podveršiča, kao i s nizom najklasičnijih svjetskih vina poput Chateaua de Beaucastel iz 2012.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.