Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U opatijskom Hemingway Kitchen & Baru kuhaju prilično autentičan euroazijski streetfood

hemingway-satay1

Dakle, prvo smo se znojili premda noć pomrčine mjeseca u Opatiji nije bila osobito vruća. Zatim smo počeli plakati. Ove dvije reakcije spadaju među bolje dokaze o autentičnoj začinjenosti ponekih tajlandskih ili sečuanskih jela. I u hrvatskim azijskim restoranim uglavnom izostaju, dok su čak i u relativno širokim i Europljanima prilagođenim lancima restorana poput engleskog Blue Elephanta posve neizbježne, na zadovoljstvo stvarnih ljubitelja ljute azijske hrane.

“Pad Thai smo morali malo prilagoditi,dakle smanjiti ljutinu,” objašnjavala je efikasna i ljubazna Vanja Kopić, voditeljica opatijskog Hemingwaya čija se profesionalnost kalila kroz lošinjski Bellevue. Zato nam je gospođica Kopić donijela tanjurić vrlo ljutih čilija, mislimo bird’s eyea, uz naš Pad Thai i rižu prženu s kozicama. Recimo da bismo se bez ovog strateškog dodatka samo žestoko znojili, dok je taj mali touch of class izazvao plakanje i uživanje u ljutini.

hemingway-2018-bar

Obnovljeni opatijski Hemingway Kitchen & Bar zamišljen je kao kombinacija koktel bara s azijskom, gotovo balinežanski opuštenom atmosferom, i restorana s tajlandsko-vijetnamsko-indonežanskim street foodom pojačanim s par sigurnih varijanti poput selekcije burgera. I taj azijski dio menija zaista je neobično vjeran originalnim dalekoistočnim uzorima, pogotovo kad je riječ o hrvatskim kriterijima za azijsku hranu.

hemingway-2018-collins

Abbazzia Collins

hemingway-2018-riza

Pržena riža s kozicama

Nakon koktela, Basil&Peach Smasha i Abbazzia Collinsa, večeru u Hemingwayu počeli smo pilećim satayem serviranim s limetom, klicama i velikim, srednje ljutim crvenim čilijem. Sama prezentacija podsjetila nas je jedan restoran blizu plaže u Kuti, premda je barmen Marin Nekić, inače autor novog Hemingwayeva menija, inspiraciju za ovo jelo servirano na drvenim kutijama koje je sam Nekić izradio, pokupio u Vijetnamu. Piletina je bila fino glazirana i bogata u okusima baš kako treba, i prilično sočno pečena.

hemingway-2018-satay

Pileći satay s limetom, klicama i čilijem

Pad Thai, narodno tajlandsko izvozno jelo od rižinih rezanaca, pucao je aromama limete, korijandera i ribljeg umaka s puno piletine, kikirikija, kozica i,naravno, eksplozivnog čilija. Pržena riža u woku s kozicama također je bila bogata, ljuta, i puna svježih zeleno-citrusnih aroma. Nekićevi recepti, kao i mnogi njegovi kokteli, vrte su trokutu limete, aromatičnog bilja , popu mente, bosiljka i korijandera, pa do raznovrsnih čilija.

hemingway-meni

hemingway-2018-koktel

U slučaju popularnih formata tajlandskog i vijetnamskog street fooda to vrlo dobro funkcionira. Novi Hemingway ugodno je osvježenje za opatijsku i kvarnersku restoransku pozornicu. Moramo priznati da nismo očekivali ni toliko hrabre autentičnosti u okusima, ni toliko korektnu izvedbu, kojoj je nedostajalo tek nekoliko tehničkih detalja poput preciznosti u točnom vremenu kuhanja/prženja riže. Večeru na prepunoj terasi Hemingway Kitchen&Bara završili smo s dva dobra koktela od Bacardija 8, kave i pjene od slanutka, garnirana amarenom i ružmarinom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.